vadászati törvény országgyűlés hírekA napokban nyújtotta be a parlamentnek két kormánypárti képviselő az agrárium versenyképességét javítani szándékozó salátatörvényt. Ennek részeként írnák át a vadászati jogszabály számos pontját.

 

A kormánypárti Font Sándor és Győrffy Balázs nyújtott be egy salátatörvény-módosítást – vagyis számos jogszabályt változtatnának meg egyetlen beadvánnyal – az agrárium versenyképességének emelése érdekében. A terjedelmes javaslat az idén végleges formájában életbe lépett vadászati törvényt is érinti több ponton – miközben lapunk információja szerint a mezőgazdasági tárcánál már készül a jogszabályhoz kapcsolódó, sorrendben második végrehajtási rendelet. Ez utóbbi megjelenésével kapcsolatban forrásinak is csak találgatni tudtak, még az sem biztos, hogy idén napvilágot lát a tárcánál a rendelet.

A most a parlament elé kerülő módosító javaslat részben technikai módosítást, pontosítást tartalmaz. Így például az eredeti törvényből kimaradt a bérvadászat meghatározása, így ezt pótolnák: "írásbeli megállapodás alapján, ellenérték fejében biztosítja más vadász, vadásztársaság számára meghatározott fajú és számú vad vadászatát (a továbbiakban: bérvadászat)." A tervezet szerint tehát kötelező lenne szerződést kötni a bérvadásszal, aki csak ellenérték fejében vadászhat.

vadászati törvény országgyűlés hírek

Nehezebben értelmezhető a módosító javaslat azon passzusa, amely szerint a hatályos vadászati törvény 37/A. § (2) bekezdése helyébe a következőt iktatná: „(2) A hivatásos vadász munkaköri feladatainak ellátása, illetve vadkárelhárító vadászata során éjjellátó keresőtávcsövet is használhat.” A részletes indoklás szerint "a javaslat az éjjellátó keresőtávcső használatát teszi lehetővé, a hivatásos vadászok részére, csökkentve a vadászati tevékenység végzésével járó biztonsági kockázatokat. Az éjjellátó céltávcső használatának tilalmát a módosítás nem érinti, azokat továbbra sem lehet használni majd." Az eredeti törvényben azonban ugyan ez a mondta már szerepel, igaz, az előbbi bekezdés 3. pontjában., vagyis az indoklás semmiképp nem állja meg a helyét. A 2. pont a hivatásos vadászok fegyverhasználati lehetőségéről értekezik: "A hivatásos vadász munkaköri feladatainak ellátásakor folytatott vadászata során százhúsz joule-nál nagyobb csőtorkolati energiájú golyós vadászlőszert, illetve 0,22 kaliberű golyós vagy annál nagyobb kaliberű vadászlőfegyvert, továbbá maroklőfegyvert is használhat." Ez a bekezdés tehát teljesen eltűnne a jogszabályból.

Kamarai forrásaink nem tudták megmagyarázni, mi lehet a jogalkotók célja e módosítással - az viszont kétségtelen, hogy a vadászati törvény más pontjai rendelkeznek a vadászat során használható fegyverekről. Így kizárólag a hivatásos vadászok maroklőfegyver-használatának lehetősége tűnne el.

vadászati törvény országgyűlés hírek

A salátatörvény a tájegységi fővadászok feladatkörét is érintené: "segítséget nyújt a vadászatra jogosultnak a vadgazdálkodási üzemtervének elkészítéséhez.” Az indoklás szerint a javaslat a tájegységi fővadász szaktanácsadási tevékenységi körét bővíti a vadgazdálkodási üzemtervének elkészítéséhez a vadászatra jogosult irányába nyújtható segítséggel.

A módosítás egyszerűsítené a vadászjegyek adminisztrációját. Míg a hatályos jogszabály szerint "a vadászjegyet a kamara öt évre állítja ki azzal, hogy azt évente érvényesíteni kell.", addig az új szövegből kikerülne az 5 éves megkötés. A benyújtók szerint ez "adminisztratív jellegű könnyítést is jelent, hogy a vadászjegy a jövőben visszavonásig kerül kiállításra, az évenkénti érvényesítési kötelezettség megtartásával."

A benyújtott jogszabály-tervezetet még nem tűzte napirendjére az országgyűlés.