hírek Németország hangtompító afrikai sertéspestisAz afrikai sertéspestis terjedésének megelőzése érdekében hamarosan már a szászországi vadászok is használhatnak hangtompítót a vaddisznóállomány gyérítésére.

 

Szászország parlamentje a jövő héten szavaz a régióban érvényes vadászati szabályozás módosításáról. A tartományt vezető CDU/SPD koalíciós kormány már be is nyújtotta az új jogszabály tervezetét. Ennek értelmében a szász vadászok is – ahogy a legtöbb német tartomány jágerei – használhatnak januártól hangtompítót vaddisznóvadászaton.

A helyi vadászszövetség üdvözölte a tervezetet, bár azt elismerték: a vadászok aligha képesek megállítani a vaddisznóállomány dinamikus növekedését. Álláspontjuk szerint a populáció megugrásáért elsősorban az agrárium, a repce és a kukorica egyre nagyobb térhódítása a felelős.

hírek Németország hangtompító afrikai sertéspestis

Thomas Markert, a tartományi vadászszövetség vezetője kijelentette: támogatja a tervezett módosításokat, ám álláspontja szerint még ez is kevés a hatékony gyérítés érdekében. A szövetségi elnök szerint engedélyezni kellene vaddisznóvadászat esetén az éjjellátó optikák használatát is. Ezzel valóban hatékonyabban tudnák felvenni a harcot a vadászok a túlszaporodással. A közelmúltban Észak-Rajna-Vesztfáliában engedélyezték mind a hangtompító, mind az éjjellátó használatát.

Az intézkedésekkel a hatalmasra duzzadt vaddisznóállományt kívánják csökkenteni, így megakadályozni, vagy legalább lassítani az afrikai sertéspestis elterjedését Németországban.