sakál klímaváltozás csehország vadvilág

A klímaváltozás miatt vándorolhatott északra

Aranysakál-szaporulatot észleltek Csehországban. Ez az első alkalom, hogy az Európa délkeleti és középső részén élő ragadozót északabbra is dokumentálták.

 

A Milovice körzetében található természetvédelmi területen videokamerával észleltek egy kölykét gondozó nőstényt, egy fotós pedig fényképet készített egy fiatal sakálról – jelentették be természetvédők. A megfigyelések megerősítették a Károly Egyetem kutatóinak 2015-16-ban végzett vizsgálódását. Az új fotók bizonyítják, hogy a ragadozó nemcsak megtelepedett a térségben, hanem szaporodik is – írja az MTI.

Egy aranysakál nőstényt korábban már megfigyeltek a térségben, de nem dokumentálták. A milovicei eset az "első megbízható bizonyítéka a sakál szaporodásának Csehország területén, és egyben az eddigi legészakibb részén Európának" – mondta Martin Salek, a cseh akadémia kutatója.

A sakál közepes termetű ragadozó, Európában főként a Balkánon és Közép-Európa délibb részein él. A cseh természetvédők szerint az állat megjelenése északabbra és nyugatabbra a klímaváltozás következménye. Európai elterjedését segíti a farkasok kipusztítása is.