vadászat zsákmányVáratlan fordulatot vett az a lesvadászat, amelynek szerkesztőségünk is részese lehetett csütörtök este. A fiatal őzbak erre biztos nem számított – de mi sem.

 

Győr környékén nyílt alkalmunk csütörtök délután – vadkárlehárítás okán – lesre ülni, alig 100 méterre egy szórótól. A terület hamar megmutatta szépségét és gazdagságát: fiatal szarvasbika váltott ki az erdőből, majd nemsokára egy jól megtermett, gyönyörű szarvastehén is tiszteletét tette.

vadászat zsákmány

A fiatal bika gyorsan kiszagolt minket

Az este közeledtével egy fiatal, ereje teljében lévő bak bukkant fel a szórón. Fiatal, ígéretes állatot figyelhettünk meg a keresőtávcsőben, így a puskák letámasztva maradtak, csak a telefonok kamerái "lőttek".

vadászat zsákmány

A fiatal bak senkitől nem zavartatva járta a szórót, kedvére válogatva az eleségből – miközben a a környéken több bak is feltűnt, majd komótosan távozott.

Arra azonban sem mi, sem ígéretes őzbakunk nem számított, hogy az idilli állapotot egy nálánál is fiatalabb és szemmel láthatóan harciasabb fajtársa fogja megtörni. A két év körüli őz meglepte az idősebbet, főleg első támadásával – tegyük hozzá: május legvégén minket is meglepetett a kialakuló, a jobb élőhelyért, erőforrásokért folytatott őzharc.

A harc hevében az ifjú bakok egyenesen a les lábához űzték-hajtották egymást – tőlünk a legkevésbé sem zavartatva magukat.

A szinte kizárólag ijesztegetésből álló küzdelemnek – melyben idősebb bakunk dominanciája megkérdőjelezhetetlen volt – végül az eseményeket a lesen velünk együtt követő kutya vetett véget. Nem bírván már a feszültséget, rávakkantott a harcoló felekre, akik ezek után jobbnak látták, ha távoznak.

Az élmény velünk marad.

(A képeket és a videót telefonnal készítettük.)