A jogszabály-módosító javaslatok megjelenésével egy időben küldte ki az OMVK a soron következő elnökségi ülés napirendi pontjairól szóló tervezetet. Ebben három lehetőséget vázoltak fel a vadászjegy áremelésével kapcsolatban.

 

Lapunk információi szerint a Jámbor László vezette OMVK elnökség minden lehetőségre fel akar készülni a vadászjegy árának 10 ezer forintos emelésével kapcsolatban. Úgy tudjuk: november 20-án küldték ki az elnökségi tagoknak a november 27. elnökségi ülés napirendi pontjairól szóló előterjesztést.

Az anyagban már szerepelt konkrét utalás arra a salátatörvény-módosításra, amelyet aznap nyújtottak be a parlamentnek országgyűlési képviselők. Mint megírtuk: a javaslat kivenné a törvényi kőrből a vadászjegy árának meghatározását, és agrárminiszteri rendeleti szintre utalná. Ezzel jelentősen leegyszerűsödne az áremelés. Az időbeni egybeesés arra utal: a kamarai elnök bevonásával készült a módosító indítvány, amelyet a képviselők nyújtottak be.

Jámbor László korábban lapunknak azt nyilatkozta: ígértet kaptak a minisztériumból a vadászjegy 10 ezerről 20 ezerre emelésének. Ennek semmi akadálya nem lesz, ha a parlament elfogadja a benyújtott módosítást.

Az elnökség - információnk szerint – ebben bízik a leginkább. Azonban a határidők szorítják a Kamarát: december 18-án rendkívüli közgyűlés lesz, utána pedig alig két hét, és január elsejétől már az emelt összeget kellene a vadászoknak kifizetniük. A parlament napirendjén pedig még nem szerepel a módosítás. (Kétségtelen, hogy a többségnek lehetősége van akár 48 óra alatt is jogszabályt alkotnia az előterjesztésből, ám ezzel a lehetőséggel eddig csak kiemelt fontosságú ügyekben éltek a kormánypártok.)

Jámbor korábban azt is elmondta: ha a tárca nem emel, akkor felmerül a most 4 ezer forintos kamarai tagdíj 14 ezerre történő emelése. Ez, mint B verzió szerepel az elnökségi ülés napirendjén. Erről azonban a közgyűlésnek kellene dönteni, december 18-án. Kérdés, hogy a küldöttek megszavaznák-e az emelést. A befolyó, plusz 600 millió forintot az elnökség a Vadgazdálkodási Alapba fordítaná – az elnök elmondása szerint.

A szük határidők és a bizonytalanság miatt C verziót is tartalmaz az előterjesztés: eszerint 2019-ben sem változna semmi. Erről az elnök korábban azt mondta: "Tisztában kell lenni azzal, hogy vagy drágul a vadászjegy, esetleg alternatív megoldásként a kamarai tagság, vagy nem tudjuk működtetni a Vadgazdálkodási Alapot. Döntenünk kell."