hírek vadvilág hópárducAktualizálta vörös listáját a Természetvédelmi Világszövetség. Kihalás fenyegeti az észak-amerikai kőrisek és az afrikai antilopfajok egy részét, a hópárducok azonban már nem tartoznak a veszélyeztetett fajok közé.

 

A svájci székhelyű IUCN szerint nem közvetlenül ugyan, de a klímaváltozás a hat legfőbb észak-amerikai kőrisfaj közül ötöt juttatott a kihalás szélére – írja a vs.hu. A súlyosan veszélyeztetett fákat a smaragd kőris kéregrontó nevű bogár tizedeli, amely a hőmérséklet-emelkedés nyomán a számára eddig túlságosan hideg területeken is megvetette a lábát.

A kőrisfákból baseballütőt, hokibotot, elektromos gitárt és bútort is készítenek. "A csökkenés, amely valószínűleg a fák mintegy 80 százalékát érinti, drasztikusan meg fogja változtatni a vadonban és a városi környezetben lévő fás területek összetételét" – mondta Murphy Westwood, az IUCN szakértője.

Afrikában öt antilopfaj populációja csökken az emberek terjeszkedése – a mezőgazdasági termelés, a települések, az utak, a vadászat és a bányászat – miatt. Az óriás jávorantilopnak ma már mindössze tízezer ivarérett példánya van, a Dél-Afrikában honos hegyi nádiantilop populációjának több mint fele eltűnt az elmúlt 15 évben, míg az őzantilop belépett a mérsékelten veszélyeztetett fajok kategóriájába.

hírek vadvilág hópárduc

Az 1972-ben veszélyeztetettnek nyilvánított hópárduc azonban ma sebezhető fajnak számít, mert a vadon élő példányok száma a becslések szerint nagyjából négyezerre tehető, és az egyedszám sem csökken drasztikusan. Az új besorolás korántsem jelenti azt, hogy a faj biztonságban lenne. A Közép-Ázsia hegyvidéki területein honos állatra továbbra is fenyegetést jelent az orvvadászat és a zsákmányállatok számának csökkenése.

A faj populáció valószínűleg továbbra is csökken, de "már nem olyan mértékben, mint azt gondoltuk" – mondta Tom McCarthy, a Panthera állatvédő szervezet hópárduc-programjának vezetője. Az állatok számának növekedéséhez hozzájárul a védett övezetek számának növekedése, valamint, hogy a helyi közösségek egyre több erőfeszítést tesznek annak érdekében, hogy megóvják a hópárducokat a vadorzóktól.

Az IUCN vörös listáján a nem veszélyeztetett, a mérsékelten veszélyeztetett, a sebezhető, a veszélyeztetett, a súlyosan veszélyeztetett, a vadon kipusztult és a kipusztult kategóriák szerepelnek.