hírek vadvilágAz emberi civilizáció a világ hat legnagyobb ragadozófajának élőhelyéből immár 90 százalékot elfoglalt.

 

A Royal Society Open Science folyóiratban publikált tanulmányt az Oregoni Állami Egyetem két tudósa, Christopher Wolf és William Ripple jegyzi. A kutatók a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) adatbázisának vörös listája adatai alapján térképezték fel 25 nagy ragadozó jelenlegi populációját. A kapott adatokat vetették össze 500 évvel ezelőtti térképekkel. Munkájuk megmutatta, hogy a ragadozók élőhelyének eltűnése globális probléma.

hírek vadvilág

A tanulmány szerint a legnagyobb veszélyben a vörös farkas (Canis rufus), az etióp farkas (Canis simensis), a tigris (Panthera tigris), az oroszlán (Panthera leo), az afrikai vadkutya, valamint az afrikai gepárd, ahogy az emberi települések és a gazdálkodás elfoglalta élőhelyüket. Az etióp farkasok természetes élőhelyük 99 százalékát, a tigrisek 95 százalékát veszítették el.

hírek vadvilág

Vörös farkas

A tudósok szerint létfontosságú a fajok megőrzése érdekében, hogy eredeti élőhelyükön újratelepítsék ezeket a ragadozókat.

"Az általunk tanulmányozott 25 nagy ragadozó 60 százaléka, 15 faj történelmi élőhelyének több mint felét veszítette el. Ez azt jelenti, hogy életben maradásuk és fontos ökológiai szerepük megőrzése érdekében szükséges a tudományosan megalapozott visszatelepítésük azokba a régiókba, ahonnan szinte eltűntek" - mondta el Wolf. A tudós hangsúlyozta, hogy ennek a feladatnak fontos eleme, hogy az emberek nagyobb toleranciával forduljanak a nagy ragadozók felé.

hírek vadvilág

Etióp farkas

A visszatelepítési programok azokon a helyszíneken a legsikeresebbek a tudósok szerint, ahol kicsi az emberi populáció, és korlátozott a mezőgazdasági termelés.

hírek vadvilág

Ripple szerint a nagy ragadozók kihalása elleni küzdelem mindenképpen azon dől el, hogy az emberek mennyire támogatják. A nagy ragadozók visszatelepítése különösen a természetvédelmi területeken lehet sikeres. Ezért további nagy természetvédelmi területek létrehozása is sürgetően szükséges a fajok megőrzéséhez.