hírek vadgázolás őz őznászJúlius közepétől augusztus végéig tart az őzek párzási időszaka. Főként a kora reggeli, és a késő esti-éjszakai órákban kell különösen figyelni az utakon.

 

A Fejér Megyei Balesetmegelőzési Bizottság a napokban közleményben hívta fel a figyelmet az őznász jelentette veszélyekre. Erre korábban az Országos Magyar Vadászkamara és az Országos Magyar Vadászati Védegylet is figyelmeztette az autósokat. Ugyanis az őzek a párzási időszak alatt kevésbé óvatosak, és gyakrabban tévedhetnek az országútra – nappal és éjszaka egyaránt.

Az őz hazánk egész területén elterjedt, lévén remekül alkalmazkodik a környezethez, és a nagyvadfajok közül legnagyobb az állománya: mintegy 370 ezer egyed. Az őzek nászidőszaka, az üzekedés az ország déli részén július közepe tájt kezdődik és augusztus közepéig tart, míg északabbra később veheti kezdetét. Az őzbakok territóriumot foglalnak maguknak, amelyet mirigyeik szaganyagaival jelölnek meg. Ezen a territóriumon belül nem tűrik a konkurenciát. Őznász idején a suták és az azokat követő vagy egymást kergető bakok is kevésbé elővigyázatosak, mint máskor, ezért sokkal gyakrabban ugranak ki az autók elé is.

hírek vadgázolás őz őznász

A szervezetek felhívják a gépkocsivezetők figyelmét, hogy – különösen a rosszul belátható útszakaszokon és a gyenge látási viszonyok között – autózzanak a szokásosnál is nagyobb körültekintéssel a következő bő egy hónapban. Emellett feltétlenül vegyék figyelembe a vadveszélyre figyelmeztető közúti jelzéseket! Ezeket a közút kezelője az adott területen vadászatra jogosult szervezetekkel egyeztetve helyezi ki azokon az útszakaszokon, amelyeken a vad megjelenésére fokozottan lehet számítani. Ha vaddal találkoznak az úton, az egyetlen megoldás a vészfékezés. A kormányt semmiképpen sem szabad félrerántani, hiszen a vad elütése még mindig kisebb veszélyforrás, mintha az autó lemenne az útról vagy frontálisan ütközik egy szembe haladó járművel.

hírek vadgázolás őz őznász

Tanácsokkal a rendőrség sem szűkölködik. A balesetmegelőzési bizottság szerint a legjobb megoldás a vészfékezés a baleset elkerülése érdekében. A szakemberek azt tanácsolják, hogy ne próbáljuk meg a kormányt félre rántva elkerülni az állatot, mert azzal további veszélyhelyzetet hozhatunk létre, mely’ érintheti akár a szembe sávban közlekedő autóst, vagy akár azt eredményezheti, hogy lehajtunk az útról, még komolyabb sérüléseket szerezve ezáltal.

Fontos, hogy az őzek nem csak a vadveszélyt jelző táblák közelében bukkanhatnak fel ilyenkor, hanem más egyéb bokros, fás területeken is. Amennyiben már messziről látunk átszaladni egy őzet járművünk előtt, mindig készüljünk fel rá, hogy egy másik is követheti. Legjobb ilyenkor lassítani, esetleg dudálni, hogy felfigyeljen a közeledő gépkocsira.

hírek vadgázolás őz őznász

A vadelütések közúti balesetnek minősülnek, ezért bekövetkezésük esetén feltétlenül hívni kell a rendőrséget, mert a helyszínelés adatai eldönthetik az esetleges vitás kérdéseket. Emellett a területen vadászatra jogosult szervezet képviselőjét is értesíteni kell, ezek elérhetőségét a rendőrség tudja.

A rendőrség pontokba szedte tanácsait a vadgázolások megelőzésével kapcsolatban:

1. Lassítson! A megengedett legnagyobb sebesség nem azt jelenti, hogy annyival is kell haladnia. Ha lakott területen kívül 90 helyett csak 80 km/ó sebességgel megy, jóval több ideje lesz reagálnia egy esetlegesen hirtelen felbukkanó vadra.

2. Ne mobilozzon! Ha másra figyel, lassabban tud reagálni. Lehet, hogy egy vad áll az úton a következő kanyarban, vagy a következő bukkanó mögött.

3. Kapcsolja be a biztonsági övet! Már nem lesz rá ideje, mielőtt a fékre tapos.

4. Kapcsolja fel a távolsági fényszórót! Így nagyobb területet láthat át. Szembejövő forgalom esetén természetesen kapcsolja le a reflektort!

5. Tudjon róla, hogy szembejövő forgalomnál nehezebb észrevenni a közelben lévő vadállatokat. A sebesség csökkentése segíthet.

6. Tartson nagyobb követési távolságot! Az elöl haladó gépkocsi is ugyanúgy bármikor hirtelen fékezésre kényszerülhet.

7. Folyamatosan figyelje az út két oldalát is! Vezetés közben az ember hajlamos elmerengeni – különösen éjszaka egy kihalt úton.

8. Ha vadat lát, lassítson! A vadállatok kiszámíthatatlanul viselkednek. Van, hogy nem mozdulnak, de az is lehet, hogy megugranak és valamelyik irányba vágtatni kezdenek.

9. Ha egy őzet vagy szarvast látott, számítson többre is! Általában ezek az állatok csoportokba verődnek.

10. Dudáljon, ha vadállat van az úttesten! A fényszóróba nézve nem biztos, hogy látják a járművet, a hangjelzés segíthet nekik, hogy tudják, merről jön a veszély. Vigyázzon azonban, ha az állat nem az úton áll – lehet, hogy a hangtól megriad és pont a kocsi elé ugrik.

11. Lakott területen belül is találkozhatunk őzekkel vagy más vadállatokkal. Általában sötétedés után jönnek elő, de gyakorlatilag bárhol és bármikor felbukkanhatnak.

12. Ha hirtelen nagytestű vad kerül a gépkocsi elé, vészfékezzen, adjon hangjelzést, de ne rántsa félre a kormányt, még ha így el is üti az állatot! Egy út menti fának vagy a szemben közlekedő gépkocsinak csapódva sokkal súlyosabb baleset következhet be.

13. Ha elpusztult, vagy haldokló vadállatot lát az úton, hívja a 112 segélyhívó számot! Ne próbálja meg lehúzni az úttestről; lehet, hogy még életben van, és egy rémült állat súlyos sérülést okozhat patáival, agancsával vagy harapásával. Az elpusztult állatot ne vigye magával, az lopásnak számít!