hírek vadászat kutya Heltai MiklósNem egy valós probléma megoldása a cél, csak az indulatok felkorbácsolása.

 

A vadászok és kutyatartók közötti érdekellentét valós és megoldandó problémákban gyökerezik. Erről beszélt lapunknak adott interjújában Heltai Miklós egyetemi tanár is, aki elismerte a kutyatartók gondjait, miközben felhívta a figyelmet egy elhamarkodott és átgondolatlan jogszabály-módosítás következményeire. Végezetül kínált egy lehetséges megoldási módot arra, hogy a kutyatartók és a vadászok miként csökkenthetnék a lehető legkisebbre a kutyalövések számát.

hírek vadászat kutya Heltai Miklós
Egy futó osztotta meg a Facebookon ezt a képet – inkább visszafordult

A témát a Párbeszéd Magyarországért párt vetette fel legújabban, az interneten petíciót is közzé tettek. Lapunk az abban foglaltakra is rákérdezett a szakembernél, aki érdemben reagált a párt szakmai felvetésére. Természetesen lehetőséget biztosítottunk a Párbeszéd Magyarország számára is, hogy Heltai kritikáival, megjegyzéseivel szemben védjék meg szakmai álláspontjukat.

A sajtószakmai szokásoktól eltérően, a Heltai Miklóssal készült interjút a párt már megjelenés előtt megkapta, hogy minél hamarabb olvasóink elé tárhassuk a szakmai vita újabb körét. Tettük ezt azért, mert vadászati blogként fontosnak tartjuk a kérdést.

hírek vadászat kutya Heltai Miklós

Hamis képet fest a vadászokról az, aki azt sugallja: élvezetből ölnek, lőnek mindenre, ami mozog, legyen az vad vagy házi kedvenc. Szándékosan elfedi a tényt, hogy a vadászok számára a kutya épp olyan fontos társ, mint bárki más számára. Egy vadász és kutyája közötti kötelék épp oly erős, mint az erdőt nem járó, együtt nem dolgozó kutyatartók és kedvencük közötti kapcsolat. A vadász számára a kutya amellett, hogy barát, hű társ, a munkában is nélkülözhetetlen. A vadász a vad, a természet védelmére esküszik fel - amelyben elengedhetetlen támasza és segítője a kutya.

Felesleges tagadni, hogy történnek vétlen kutyalövések. Sőt, olykor a törvények és szabályok tudatos megszegése mellett végeznek kutyával vadászok. Ilyen esetekben a meglévő jogszabályi keretek lehetőséget biztosítanak a hatóságoknak arra, hogy fellépjenek a normaszegővel szemben. A vadásztársadalomnak ilyenkor egyetlen dolga van: egyértelművé tenni, hogy semmi módon nem áll a törvényszegő, egykori társa mellé.

hírek vadászat kutya Heltai Miklós

Lezárhatnánk a vitát ezzel – azonban lapunk támogatja, hogy a meglévő jogszabályi hálót olyan sűrűre szőjék, amelyben minimalizálható a kutyalövések száma. Ám ezt a folyamatot hosszú és párbeszéddel teli munkának gondoljuk, amelyben minden érintett képviselheti indulatok és hangulatkeltés mentesen álláspontját. Kompromisszumra kész felek távlatos megoldást kell, hogy alkossanak - a törvények nem az aktuális indulatok csillapítását szolgálják, hanem az együtt és egymás mellett élés minél időtállóbb keretrendszerét alkotják.

A fentiek miatt keltett lapunkban őszinte csalódást, hogy a Párbeszéd Magyarországért párt csupán a hangulatkeltésből vette ki a részét, nem élt – többször megkeresésünk után sem – a reagálás lehetőségével. Politikai kérdéseket talán el lehet intézni érzelmek felkorbácsolásával, szavazatokat talán lehet így szerezni. De ettől még a helyzet egy tapodtat sem változik, a problémát nem megoldottuk, sőt, az indulatok szításával inkább megnehezítették a normális párbeszéd kialakulását.

hírek vadászat kutya Heltai Miklós

A Magasles a jövőben is kiemelten foglalkozik a kutyalövések ügyével. Folytatjuk a szakmai szervezetek megkeresését, platformot kínálva a konstruktív vitának - bízva a jó megoldás megszületésében.