hírekAz 51 éves Theunis Botha Zimbabwéban vadászott a napoban, amikor rázuhant az egyik vadásztársa által lelőtt elefánt.

 

Az ismert vadász fizetővendégeket vitt vadászutakra már 30 éve. Pénteken Gwai falu közelében vezetett egy csapatot, amikor egy elefántcsordába keveredtek. A Netwerk24 híroldal szerint néhány állat támadásba lendült, mire Botha közéjük lőtt. De az egyik elefánt olyan közel került hozzá, hogy fel tudta emelni az ormányával. Ekkor a csoport egyik tagja lelőtte az állatot, amely a földre zuhant és agyonnyomta Bothát.

hírek

Theunis Botha

Az engedéllyel végzett elefántvadászat nem ütközik törvénybe Zimbabwéban, Botha halála azonban újra felszította a vitát a gyakorlatról. Sokan gondolják úgy, hogy nagyvadakra vadászni erkölcstelen.

Theunis Botha egyik barátja, C. J. Prinsloo, aki maga is vadász, a Facebookon emlékezett meg kollégájáról, de a rosszalló kommentek miatt törölte a bejegyzését. “Az emberek arról írtak, hogy jó, hogy meghalt, és ez nagyon felháborít.” Theunis Botha öt gyermeket hagyott hátra. C. J. Prinsloo azt mondta a brit Telegraph-nak, hogy minden alkalommal, amikor törvényesen lelőnek egy elefántot, annak húsával a környező települések lakóit táplálják. A vadászat más védelmezői azzal érvelnek, hogy a fejlődő országokban nagy szükség van a vadászturisták pénzére. Szerintük ráadásul a fajok megóvásában is segítenek a fizető vadászok, mert ahol engedélyezik a tevékenységüket, ott visszaszorul az orvvadászat.

A vadászat ellenzői ebben nem hisznek. A WWF, a világ legnagyobb civil természetvédelmi szervezete szerint az elefántok kifejezetten veszélyeztetett állatok, ma 415 ezer él belőlük vadon, míg száz évvel ezelőtt még 3 és 5 millió között volt a számuk.

Botha egyébként weboldala szerint Zimbabwe mellett Mozambikban és Dél-Afrikában kínált vadásztúrákat. A specialitása a kutyás vadászat volt lepárdra és tigrisre, de emellett még tucatnyi vadállat szerepelt a kínálati listáján, köztük pávián, sakál, hiéna és varacskosdisznó.

Theunis Botha két hónap alatt már a második ismert vadász, aki munka közben vesztette életét. Egy másik dél-afrikai, Scott Van Zyl, áprilisban tűnt el a zimbabwei Limpopo-folyónál. Kutyái nélküle tértek vissza a terepjárójához. A keresésére indult csapat megtalálta a hátizsákját és a személyes tárgyait, őt azonban nem, így a helyi krokodilokra kezdtek gyanakodni a hatóságok. Többet közülük le is lőttek. Kettejük gyomrában végül emberi maradványokat találtak, így a Telegraph szerint valószínűleg bekövetkezett, amitől a legjobban tartottak: a vadászt maguk a vadállatok falhatták fel Zimbabwében.

hírek

A környéken egyre gyakoribbak a krokodiltámadások, a heves esőzések miatt ugyanis egyre távolabb kerültek az eredeti lakóhelyeiktől az állatok. Márciusban négy emberrel végeztek, köztük egy 11, egy 13 és egy 15 éves fiúval, ők a folyóban fürödtek és halásztak, amikor megtörtént a baj. De egy 19 éves futballistát is magukkal rántottak a krokodilok Zimbabwéban – ő egy edzés után meg akarta mosni a kezét a folyóban, de sajnos esélye sem volt a hatalmas és erős ragadozókkal szemben.

hírek

Scott Van Zyl