hírek Vadvédelmi Alap Országos Magyar VadászkamaraA vadászok befizetéseiből összeálló, 600 millió forint értékű Vadgazdálkodási Alap vissza nem térítendő támogatására pályázhatnak első alkalommal a vadászatra jogosultak.

 

Az Országos Magyar Vadászkamara elnöksége szeptember 28-ai ülésén elfogadta a vadászatra jogosultak vadgazdálkodási tevékenységének fejlesztését támogató Országos Vadgazdálkodási Alap működési szabályait és a 2017. évi pályázati felhívást. 

Korábban Jámbor László, az OMVK elnöke lapunknak adott interjújában kijelentette: "2018-tól az éves vadászjegy ára 10 ezerről 20 ezer forintra emelkedik - csak ez 630-650 millió plusz bevételt jelent majd. Ez az összeg egy az egyben bekerül a vadgazdálkodási alapba. … Csak és kizárólag vadászatra jogosultak pályázhatnak az alaphoz, egyedül vagy konzorciumba tömörülve. A pályázatokat a megyei vadgazdálkodási bizottságoknak nyújtják be, itt is születik róluk döntés, amire végül a megyei elnökség bólint rá. Ezt követően az országos vadgazdálkodási bizottságnak két feladata van: miközben szakmailag nem bírálhatja felül a korábbi döntéseket, formailag ellenőrzi a pályázatokat. Emellett ha több pályázat érkezik be, mint amennyi forrás rendelkezésre áll, akkor rangsort állít fel, majd azt az országos elnökség elé terjeszti. A végső szót az elnökség mondja ki, amely ezt követően szerződik a pályázóval. … a pályázók a küldöttgyűlés előtt megtámadhatják a döntést. De ennek nem lesz sok jelentősége, mivel az a pályázat, amelyet támogattak, de az adott évben nem lehetett megvalósítani forráshiány miatt, akkor az a következő évben elsőbbséget élvez a pályázati elbírálás során. Nem fog senki kimaradni."

hírek Vadvédelmi Alap Országos Magyar Vadászkamara

Jámbor László, a kamara elnöke

A kamarai döntés értelmében a vadgazdálkodók az idei évben november 30-áig adhatják be pályázataikat.

Az OMVK hivatalos tájékoztatása szerint az alap működési rendszerét, szabályait a kamara országos Vadvédelmi és Vadgazdálkodási Bizottsága dolgozta ki, a megyei Bizottságokkal és külső pályázati szakértővel is egyeztetve. Az elnökségi ülésen elfogadottak értelmében a pályázati anyagokat az OMVK megyei Területi Szervezeteihez kell benyújtani, ahol a vadgazdálkodási bizottságok értékelik azokat, majd a megyei vezetőség által támogatott pályázatok az országos központba kerülnek. Az országos vadgazdálkodási bizottság véleményezi és rangsorolja az anyagokat, majd az országos Elnökség dönt a támogatásról. A támogatás előfinanszírozott és vissza nem térítendő.

A Vadgazdálkodási Alap működési szabályzata szerint az alap "célja a magyar vadgazdálkodás szakmai színvonalának megőrzése, továbbá feltételrendszerének javítása oly módon, hogy az a természeti erőforrások fenntarthatóságát szolgálja és elősegítse a klímaváltozás negatív hatásaihoz történő igazodást. Pályázati célként nem jelölhető meg és nem támogatható olyan tevékenység vagy eszköz, amely a szabadon élő természetes vadállományt és élőhelyét – a támogatás általános céljától eltérően– nem közvetlenül szolgálja. A kamara elkötelezett a Vadgazdálkodási Alap nyitott és átlátható módon történő működtetésére. A Vadgazdálkodási Alap létrehozásával és működtetésével kapcsolatos valamennyi dokumentumot (küldöttközgyűlési-, elnökségi határozatok, működési szabályzat), továbbá a sikeresen pályázott jogosultak nevét, a nyertes pályázat címét és az elnyert összeget a kamara közzéteszi központi honlapján. Valamennyi pályázati dokumentáció és a bírálati jegyzőkönyvek – a pályázók személyiségi jogainak figyelembe vételével – ugyancsak hozzáférhetők az érdeklődök számára. Az ezekkel kapcsolatos információkat egyedi kérelem alapján a kamara országos központja bocsájtja rendelkezésre."

A 2017-ben benyújtott pályázatok elbírálása 2018. január 31-éig történik meg, a pénzösszegeket 2018. március 31-éig folyósítja a kamara. A következő vadászati évben az alapból támogatott főbb célok: élőhelyfejlesztés, a vadászterület vízellátásának javítása, ragadozógyérítés és az apróvadállomány fejlesztése. A pályázatok elbírálása során előnyt jelent az előírt minimális 30%-ot meghaladó önerő vállalása, a konzorciumi formában benyújtott pályázat, valamint a komplex, több célterületet érintő fejlesztés vállalása. A nyertes, de az adott évben forráshiány miatt elutasított pályázatok - amennyiben a pályázó pályázatát továbbra is fenntartja - a következő évben automatikusan támogatást nyernek.

A pályázatok beadásához szükséges nyomtatványokat itt találják az érdeklődők.