A vadfeldolgozók is tisztában vannak azzal, mennyire keveset adnak a vaddisznóért, de még a 180 forintos kilónkénti árnál is a veszteség határán billegnek. Azonban a piac nem omlott össze a sertéspestis hatására.

 

Egy évvel ezelőtt írtuk: néhány hónap alatt 400 forintról 250-re zuhant a vaddisznó kilónkénti felvásárlási ára a vadfeldolgozóknál. Ezt akkor részben a disznóhajtások szezonális hatásával, részben pedig az afrikai sertéspestissel kapcsolatos pletykákkal és a román valamint ukrán járvánnyal magyarázták az érintettek. 2017 végén többen is arról beszéltek: az ASP teljesen tönkre teszi a vadhús piacát.

A jóslat csak részben vált valóra: a sertéspestis magyarországi megjelenésének hírére sem omlott össze a piac, azonban egy év alatt tovább esett a hús ára. A lőtt disznót a feldolgozó szőrben-bőrben 180 forintos kilónkénti áron vásárolják fel. Több vadfeldolgozó is elmondta lapunknak: tisztában vannak azzal, mennyire alacsony ez az ár, de még így sem tudják minden esetben kigazdálkodni, hogy ne veszítsenek a húson.

A vadhússal kereskedők beszámoltak arról, hogy az ASP megjelenése 10-15 százalékos visszaesést jelentett csupán a vásárlói oldalon, ám ezzel párhuzamosan drasztikusan zuhantak a nyugat-európai árak is. Míg korábban 13-15 eurót kaptak Nyugat-Európában a magyar vaddisznó kilójáért, addig ma 7,5-6,5 eurónál magasabb árat képtelenség elérni. Ennek ellenére még szerencsésnek érzik magukat, hogy van felvevőpiac, a betegség ellenére értékesíteni tudnak vaddisznóhúst. 

Információnk szerint a német felvásárlók bizakodóak a magyar járványügyi helyzettel kapcsolatban. Úgy vélik: szemben az ukrán és közép-ázsiai országokkal, Magyarországon nagyon szigorúak az állategészségügyi szabályok, amelyeket be is tartatnak a hatóságok. Így arra számítanak, hogy a sertéspestis nem érinti majd a sertéságazatot, és a vadászokkal összefogva a hatóság képes lesz kordában tartani a vadállományban is.

A magyar vadásztársaságok információink szerint az alacsony ár ellenére folyamatosan adják el a vadfeldolgozóknak a vadhúst. Azonban úgy tudjuk, egyre nagyobb mértékben értékesítik maguk a vadhúst végfelhasználóknak. Utóbbi Németországban még mindig elterjedtebb: a vadásztársaságoknak bejáratott értékesítési csatornáik vannak a területük közelében lévő éttermek, szállodák és helyiek felé.