Állatkínzás és rongálás vétségének megalapozott gyanúja miatt emelnek vádat a 41 éves, szalkaszentmártoni, hivatásos vadász ellen. A férfi tavasz szeptemberben végzett az állattal.hírek vádemelés kutya

 

A nyomozás adatai szerint 2016. szeptember 1-jén 8 óra körül a vadász egy szalkszentmártoni ingatlan előtt meglátott egy kutyát, utána indult, majd autójával is követte és szolgálati lőfegyverével a dunai védgátról két lövéssel kioltotta a kutya életét. A tetemet a gépkocsijának platójára rakta. Ezt követően jelent meg az állat gazdája, aki kérdőre vonta a hivatásos vadászt, azonban a férfi érdemi magyarázat nélkül elhajtott a helyszínről. Utóbb kiderült: a kutya tetemét végül a Dunába dobta a vadász.

A nyomozás során az állat testében lévő chipszám alapján kiderült, hogy a kutya a francia nő kiképzett pásztorkutyája volt. Az igazságügyi szakértői vélemény alapján a vadász nem a szükséges és elvárható körültekintéssel járt el a kutya kilövésekor, továbbá az állatot jogosulatlanul és indokolatlanul lőtte le, ami annak pusztulását okozta.

A Kunszentmiklósi Rendőrkapitányság munkatársai a nyomozást 2017. március 17-én befejezték, a keletkezett iratokat vádemelési javaslattal a Kunszentmiklósi Járási Ügyészségnek küldik meg.hírek vádemelés kutya

Mamadout kiképzett juhászkutya volt és egy Európát átszelő biciklitúrán vett részt a gazdájával. Azon a szeptember 1-i napon a sátorozó gazdái reggelizés közben elengedték pisilni-szaladgálni. 

Korábban – nem ezzel az üggyel, de hasonló esetekkel összefüggésben – az Országos Vadász Kamara a következő állásfoglalást adta ki: „Évente több ezer – a felelőtlen állattartás miatt a vadon élő állatokra valós veszélyt jelentő – kutya és macska indokolt lelövése mellett sajnálatosan akadnak olyan esetek, melyeknél kiderül, hogy az eb mégsem gazdátlan.

Olykor előfordul, hogy az adott személy túllépi hatáskörét, indokolatlanul és szabálytalanul lövi le a kutyát. Ezekben az esetekben a közvélemény felháborodása érthető, ezeket a túlkapásokat tisztességes vadászok elítélik. Ezektől az esetektől és személyektől hivatalos és civil vadászati szervezetek elhatárolódnak, ugyanúgy, mint a vadászok közösségét együttesen negatív színben feltüntető sértő megnyilvánulásoktól is.hírek vádemelés kutya

Az Országos Magyar Vadászkamara és az Országos Magyar Vadászati Védegylet tagsága, illetve tagszervezetei sajnálatukat fejezik ki az elmúlt hetekben a médiában napvilágot látott cselekmények, kutyalövések kapcsán, azonban le kell szögezni, hogy vadásztársaink, a hivatásos vadászok a természeti értékek – köztük a világhírű magyar vadállomány – védelme érdekében a jövőben is élni fognak a törvényi jogaikkal. A gazdája felügyelete alatt nem álló, vadat űző kóbor kutyát a törvény felhatalmazása alapján továbbra is el fogják ejteni.

Ugyanakkor az indokolatlanul és felelőtlenségből elkövetett esetek megelőzésére és a problémák kezelésére tárgyalást folytattunk az Országos Állatvédőrség Alapítvány vezetőivel, mely megbeszélések a közel jövőben a VM, a NÉBIH és más állatvédő szervezetek bevonásával folytatódnak.”