hírek vadászat plusz OMVK Vadászati VilágkiállításA vadászat, a vadgazdálkodás elfogadottságának növelésére és a magyar vadászati hagyományok és értékek bemutatására koncentrál az Országos Magyar Vadászati Kamara a 2021-es Vadászati Világkiállítás alkalmával.

 

Az Országos Magyar Vadászati Kamara (OMVK) az év eleje óta foglalkozik a 2021-es Vadászati Világkiállításra történő felkészüléssel. Az OMVK elnöksége több körben is tárgyalta és pontosította a kiállításra készített elképzeléseket, terveket. A kamarai tervek szerint "a 202l-ben Budapesten rendezendő Vadászati Világkiállítás céljai között szerepel a magyar vadászat és vadgazdálkodás társadalmi elfogadottságának javítása, melyben kiemelten fontos az ifjúság természetszeretetre történő nevelése, a vadászat és vadgazdálkodás, mint egy jóval nagyobb ökológiai rendszer részeként történő bemutatása, továbbá a magyar vadászat és vadgazdálkodás értékeinek, eredményeinek és az ebből fakadó vadászati lehetőségek külföldi vadászokkal történő megismertetése, oly módon, hogy egyúttal hazánk természeti, kulturális, és történelmi értékeivel is képbe kerüljenek."

A vadászat és vadgazdálkodás társadalmi elfogadottságának növelése érdekében az OMVK megyei szervezetei a korábbiaktól eltérően, az országos központ koordinálása és segítsége mellett rendezik meg programjaikat - ehhez természetesen az államkincstár és az OMVK központja is ad plusz anyagi támogatást.

A kamara természetesen 2021-ben megrendezi az országos vadásznapot, ám ezúttal az esemény szervesen illeszkedik majd a világkiállítás általános koncepciójába. A vadásznapnak a városligeti Vajdahunyad Vára adja a helyszínt. A Mezőgazdasági Múzeumban a vadásznapon nyitják majd meg a világkiállításhoz kötődő szakmai, trófeakiállítást, és ezzel együtt a Szépművészeti
Múzeumban a "Vadászat a művészetben, művészet a vadászatban" című tematikus tárlatot. Utóbbit Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója felügyeli.

hírek vadászat plusz OMVK Vadászati Világkiállítás

A kamarai tervek szerint a vadászkürt fontos szerepet tölt be a magyar vadászati kultúrában, az utóbbi időben egyre több vadászkürt együttes működik az országban. A hagyományok bemutatására Sopronba szerveznék a Vadászkűrt Együttesek Nemzetközi Fesztiválját. Hasonló rendezvénynek korábban Pécs adott helyet, amelyen több magyar vadászkürt együttes is kiváló eredménnyel képviselteti magát.

Az OMVK 2021-re szeretné a hatvani Széchenyi Zsigmond Kárpát-Medencei Magyar Vadászati Múzeum kiállítását a nagyközönség számára a mainál színvonalasabbá, vonzóbbá tenni. Ennek keretében a kiállítási anyagot és tartalmat bővítenék, javítanák a tárlatok interaktivitását – legfőképpen a fiatalok számára bemutatandó ismeretanyag befogadhatóbbá tétele érdekében –, valamint különleges programok szervezésével növelnék az érdeklődők számát. Ehhez szervesen kapcsolódna a vidéki vadászati múzeumok hálózatának erősítése, tematikus programjaik bekapcsolása a Világkiállítás vérkeringésébe. Utóbbi keretében a keszthelyi Helikon Kastélymúzeum állandó vadászati kiállítását egy, a hagyományos vadászati módokat bemutató tárlattal egészítenék ki.

hírek vadászat plusz OMVK Vadászati Világkiállítás

A vadgazdálkodás és a vadászati hagyományok bemutatásának célja az OMVK tervezete szerint, hogy a potenciális - elsősorban külföldi vadászvendégeket megismertessék a magyarországi vadászati lehetőségekkel és annak körülményeivel. Számos szakmai konferenciát terveznek a Világkiállítással párhuzamosan rendezni, amelyek egyebek mellett változatos helyszíneken mutatnák be a kiemelt jelentőséggel bíró vadfajokat, valamint az apróvad-gazdálkodás fontosságát és módozatait.

A hatvani múzeumban rendeznék a Nagy elődeink című szakmai konferenciát, amelyen híres magyar vadászok, vadászírók és a vadgazdálkodás terén kiemelkedő teljesítményt nyújtók munkásságát és hatását a vadászati kultúra fejlődésére mutatnák be.

Természetesen a programok között a vadászkutyák is kiemelt helyet kapnak. Kaszókupa néven rendeznék meg a nemzetközi véreb versenyt.