hírek Semjén Zsolt NÉBIH afrikai sertéspestisVisszakozott a NÉBIH, miután Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és a vadászati érdekképviselet egyértelművé tette: még az afrikai sertéspestis elleni küzdelem során sem engedélyezhető az elektronikus céltávcső használata.

 

Lapunk korábban beszámolt arról, hogy a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal elnökhelyettese, Nemes Imre bejelentette: akár az eddig tiltott vadászati eszköznek minősülő, elektronikus rásegítéssel működő céltávcsövek használatát is engedélyeznék az afrikai sertéspestis elleni küzdelemben. Ezzel kapcsolatban Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, a Magyar Országos Vadászati Védegylet elnöke kijelentette: semmiképp nem támogatja a NÉBIH elképzelését.

hírek Semjén Zsolt NÉBIH afrikai sertéspestis

A hivatal lapunk megkeresésére most közölte: "miniszterelnök-helyettes úr véleményével teljesen egyetértünk és a mi véleményünk is az, hogy vadászat alkalmával az említett eszköz(ök) (éjjellátó, hőkamera és az előbbiek céltávcső változatai, hangtompító) használata nem engedélyezhető. Javaslatunk csak azokra a speciális esetekre vonatkozott, amikor a járványügyi szakemberek külön hatóságilag elrendelik a vaddisznó állomány diagnosztikai célú kilövését. A vadászatok alkalmával nem használható eszközök kizárólag az országos főállatorvosi határozat alapján a járási hivatal által kiadott külön határozattal kijelölt személyek használhatták volna, a vaddisznó kocák és 1 év alatti malacok diagnosztikai célból történő kilövésére. A vadászok érdekképviseleti szervezeteivel folytatott egyeztetések alapján azonban a hamarosan megjelenő határozat nem tartalmazza majd ezt a lehetőséget.

Arra is rákérdeztük, mikor várható az új rendelet megjelenése. A NÉBIH tájékoztatása szerint az országos főállatorvos határozata, melyet az afrikai sertéspestis megelőzésére és korai felismerésére vonatkozó intézkedések hatékonyságának növelése érdekében adnak ki, jelenlegi információink szerint ezen a héten megjelenik.

hírek Semjén Zsolt NÉBIH afrikai sertéspestis

A vadászok körében tartja magát a pletyka: a járvány igenis jelen van már az országban. Ezt a feltételezést erősíti, hogy a szakemberek egybehangzó véleménye szerint a betegség évente 30-50 kilométert halad nyugati irányba, Magyarország keleti határán, Ukrajnában pedig már 2016-ban is észleltek afrikai sertéspestis megbetegedést. A NÉBIH ezzel kapcsolatban lapunkkal közölte: "2016 vége, 2017 eleje óta jelen van az asp Ukrajna kárpátaljai területén. Éppen ezért került kiadásra a 2/2017. számú országos főállatorvosi határozat 2017. január 27-én, abból a célból, hogy az asp esetleges behurcolása esetén késedelem nélkül felderítésre kerüljön és ezt követően haladéktalanul alkalmazni lehessen a betegség leküzdésre szolgáló intézkedéseket. A határozat kiadása óta több ezer vaddisznó és házi sertés vizsgálata történt meg. A vizsgálatok alapján még nincs jelen az országban az asp.

Többen beszámoltak arról, hogy inkább elássák a területükön talált vaddisznó-tetemeket, mintsem jelentsék a hatóságoknak az elhullást. Ezzel viszonylag könnyen magyarázható, miért nem szerzett eddig tudomást a NÉBIH a kórokozó jelenlétéről. A hivatal szerint "elméletileg semmi sem kizárt. Viszont az elrendelt intézkedések pont azt a célt szolgálják, hogy minél korábban megtaláljuk az esetlegesen fertőzött vaddisznókat. Ezért kell a magas kockázatú területen a vadászoknak az elhullott vaddisznókat keresni, valamint az összes kilőtt és elhullottan talált vaddisznót megmintázni és vizsgálatra küldeni a NÉBIH laboratóriumaiba. Ezen vizsgálatok még nem igazolták az ASP magyarországi jelenlétét."