hírek Semjén Zsolt manipulált trófea zsákmányhírek Semjén Zsolt manipulált trófea zsákmányNincs türelmi idő, aki nem vette komolyan a FeHoVa-n elmondott figyelmeztetést, annak viselnie kell a büntetőtörvénykönyv szigorát – üzente Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes mindazoknak, akik hormonokkal, vagy más módon manipulált trófeás vadból akarnak pénzt csinálni.

 

– Amikor Kína Budapesten csatlakozott a Nemzetközi Vadvédelmi Szövetséghez (CIC), kiemelte, mennyire fontos, hogy a távol-kelti ország vállalta: fellép a tiltott trófeák (pl. orrszarvú) feketepiaca ellen. Ha nem is a csempészet vonatkozásában, de Magyarországnak is akad tennivalója a vadászattal kapcsolatos illegális tevékenységek terén. Néhány éve hadat üzent a hormonokkal felturbózott trófeáknak is. Miért?

– A hormonokkal vagy egyéb illegális szerekkel kezelt vad "előállítása" több törvényt is sért, nem beszélve az erkölcsi szempontról. Szerintem először is állatkínzás, aztán jogosulatlan vadászatnak minősül és megáll vele szemben a csalás gyanúja is.

Lehet olyan vadász, akit kizárólag a trófea nagysága érdekel, nem az, hogyan "készült".

– Ez állatkínzás a hatályos törvények szerint, emellett a kívánt hatást tiltott szerek és tiltott módok felhasználásával érik el. A vevőt pedig becsapják. A benyugtatózott állatok lelövését pedig nem lehet vadászatnak nevezni. Emellett nem szabad elfelejteni, hogy ez hihetetlen mértékben rontja a magyar vadgazdálkodás hitelességét, hírnevét és ezzel a magyar vadgazdálkodók megélhetését is veszélyezteti, ha az ilyeneknek híre megy a nagyvilágban. Néhány éve, a FeHoVa megnyitóján bejelentettem, hogy hadat üzenünk a "csinált" bakoknak és bikáknak. A magyar állam nem tűri ezt! Aki nem értette meg, az viselje a Büntető Törvénykönyv szigorát!