A 2017/18-as vadászati évben rekord mennyiségű vaddisznót hoztak terítékre a német vadászok: 820 ezer egyeddel csökkentették a populációt az ASP terjedésének megakadályozása érdekében.

 

A Német Vadászszövetség (DJV) legfrissebb beszámolója szerint a 2017 április elsejétől 2018 március 31. terjedő vadászati évben 820 ezer vaddisznót hoztak terítékre a szövetségi állam területén. Így 40 százalékkal haladták meg a korább évet. A radikális gyérítésre az afrikai sertéspestis (ASP) elleni védekezés miatt került sor. A rekordról Wolfganf Bethe, a DVJ alelnöke, egyben vezető állatorvosa kijelentette: "A vadászok elvégezték a házi feladatukat, felkészülve az ASP megjelenésére. A vaddisznó-populáció jelentős csökkenése miatt a vírus terjedését is lassítani lehet."

A szakember azonban arra is felhívta a figyelmet, hogy a sertéspestis leginkább emberi közvetítéssel terjed - erre példa a nemrég Belgiumban kirobbant járvány is. Éppen ezért a DJV együttműködést vár a határátkelők, parkolók és vasútállomások őrzőitől, felügyelőitől, hiszen egy eldobott szalámi is kirobbanthatja a járványt.

Bethe elmondta azt is: a Hannoveri Állatorvos-tudományi Egyetem kutatása szerint egy vadásznak átlagosan 20 órányi munkát kell befektetnie egy vaddisznó terítékre hozásához. Eszerint a tavalyi évben az ASP elleni küzdelemben 16 millió órányi munkát végeztek el a jágerek, amely – a minimálbérrel számolva – 145 millió euró (46,5 milliárd forint) költségnek felelne meg.