A japán kormány feloldja a kitelepítési tilalmat a földrengésben megsérült atomerőmű környékén. A visszatérők váratlan problémával szembesültek.

Elárasztották a vaddisznók a fukusimai katasztrófa miatt kiürített japán városokat. A hat év után visszatérő lakók aggódnak a portyázó csordák miatt.

hírek vadkár fukushima vaddisznó

A városok új urai

 

A 2011-es havária után állatok százai érkeztek a környező hegyekből, hogy Namie tengerparti város üres utcáin és elhagyatott hátsó kertjeiben élelem után kutassanak – jelentette az MTI.

"Nem teljesen világos, kik a város urai, az emberek vagy a vadak. Ha nem szabadulunk meg tőlük és nem vesszük át az irányítást, a helyzet még jobban elvadulhat és lakhatatlanná válhat a város"

– mondta Baba Tamocu polgármester. Namie egyes részeit alkalmasnak nyilvánították arra, hogy a hónap végén visszatérhessenek az emberek.

Japán március végén feloldja az evakuálási rendeletet az atomreaktortól 4 kilométerre lévő Namie egyes részein és 3 másik városban.

Tomiokában 13 fős vadászcsapat lövi ki az időnként az emberekre is rátámadó vaddisznókat. Hetente kétszer 30 ketreccsapdát helyeznek ki, rizsliszttel csalogatva oda a vadakat.

"Miután az emberek elmentek, a vaddisznók elkezdtek lejönni a hegyekből és most már nem is mennek vissza. Találtak egy helyet, amely kényelmes, rengeteg a táplálék és senki sem üldözi őket"

– mondta a vadászok vezetője.

Tavaly április óta a vadászok 300 állatot fogtak be, és terveik szerint az evakuálási rendelet visszavonása után is folytatják a munkát.

Namie egykori 21 500 lakosának több mint a fele úgy döntött, hogy nem tér vissza a városba.