Ezúttal egy fiatal vaddisznó okozott némi riadalmat: Salgótarjánban egy pizzériába is belátogatott a hívatlan vendég. Noha egyre gyakoribb problémát jelent a vad lakott területen való megjelenése, a helyzet egyhamar nem fog javulni.

 

A városba tévedt süldő vaddisznó inkább látványosság volt csütörtök délután Salgótarjánban, mintsem veszélyforrás. A felvételen látható, hogy a fiatal állat megrémült a hirtelen támadt népszerűségtől, és a meglátogatott pizzéria fapadlója is komoly kihívást jelentett a számára. Az esetről a nool.hu számolt be.

Az állatot végül a karancsi Speciális Mentőszolgálat munkatársa fogta be, majd a közeli erdőben el is engedte.

A hívatlan látogatásról készült videó itt tekinthető meg.

A Balaton környékén ennél nagyobb ijedelmet, sőt, sok esetben kárt is okoz a lakott területre tévedő vad. A helyi önkormányzatokat tömörító Balatoni Szövetség nemrég a kormányhoz fordult, kezdeményezve a belterületi vadkilövés jogi szabályozásának újragondolását. Szerintük jelenleg nem életszerű, túlzottan bürokratikus a belterületi vadkilövés engedélyeztetése és végrehajtása. Ennek tudják be, hogy a vadászok tehetetlenek a lakott területen belül garázdálkodó vadállománnyal szemben.

Lapunk nemrég Bitay Márton államtitkártól kérdezte: tervezik-e a belterületi vadkilövés újraszabályozását? Az államtitkár közölte: "A belterületen – tehát nem vadászterületen – megjelenő vadászható vagy akár védett állatfajok által okozott károk, problémák kezelése fontos feladat. Alapvetően fontos kiemelni, hogy ez nem elsősorban vadgazdálkodási, vadászati ágazati szakkérdés, hiszen a törvény hatálya belterületre nem terjed ki. Ezekben az esetekben nem is beszélhetünk a szó eredeti értelmében vadászati tevékenységről."

Lakott területen vadászatról valóban nem lehet beszélni, a vadászati törvény és a hozzá kapcsolódó jogszabályok kizárólag lakott területen kívüli, vadászterületen végzett vadászati tevékenységet, vadgazdálkodást szabályozzák. Így nem is az agrártárca, hanem a belügy a feleős a belterületi vadkilövését. Lapunk információi szerint, miközben az agrártárcánál már zajlik a vadászattal kapcsolatos jogszabályok revíziója, a Belügyminisztérium nem foglalkozik a belterületi vadkilövés szabályozásának felülvizsgálatával.