hírek lőtér Kun Szabó IstvánPedagógusok százai tiltakoznak Magyarországon az iskolákban létesítendő lőterek ellen - noha a kormánynak nincsenek ilyen tervei. Németországban hatalmas fejlesztésbe kezdtek egy tornateremben.

 

"…a gyerekeket szolidaritásra, békés együttélésre, a tudás és a mozgás örömére nevelné, de semmiképpen sem militarizálná" – olvasható a Hívatlanul Hálózat on-line petíciójában. A tiltakozást immár 1500-nál is többet írták alá, zömében pedagógusok.

Az iskolai lőterek témája annak ellenére napirenden van, hogy lapunknak Kun Szabó István vezérőrnagy elmondta: nem iskolákban tervez a kormány lőtereket létrehozni. A tábornok kijelentette: első körben a megyei jogú városokban és megyeszékhelyeken hoznak létre 40 Honvédelmi Sportközpontot. Ezeknek a helyszínét az érintett önkormányzatok már meg is találták. A sportközpontokban nem csak a lőkézség fejlesztésére, hanem a honvédelemhez szervesen kapcsolódó sportok tanulására, gyakorlására, valamint elméleti oktatásra is lesz lehetőség. Tehát – állította a főtiszt – önálló épületeket hoznak létre, nem iskolákba telepítenek lőtereket.

A német Outfox vadászlap eközben arról számolt be, hogy a Regensburghoz közeli Kelheim városában félmillió eurós (150 millió forint) projekt keretében létesítenek különleges lőteret a városi tornacsarnok alsó szintjén. Jelenleg még a tervezésnél tartanak, de előre láthatóan 2019-re átadják a megújult, egyedi lőpályát, amelynek megépítése érdekében a város vezetése összefogott a helyi vadásztársasággal.

Andreas Wasner, a regionális vadászszövetség vezetője szerint az új pálya remek lehetőséget kínál majd a fiatal vadászok képzéséhez.

A különleges lőtéren a tervek szerint vetített, akár mozgó képekre lehet majd lövéseket leadni – így a futóvad célzást is realisztikusan gyakorolhatják. Szemben a korábbi technológiákkal, az új lőtéren nem lézer-fegyverekkel lehet imitálni a lövést. A falakba épített érzékelőknek köszönhetően minden vadász a saját fegyverével teheti magát próbára.