hírek fegyver fegyvertartás Európai Unió Semjén ZsoltA szerdai kormányülésen már jóvá is hagyhatja a kabinet: Magyarország is csatlakozik a csehek által indított perhez, amelynek tétje az uniós fegyvertartási szabályok visszavonása. Eközben Semjén Zsolt rendet vágott a vadászatot érintő jogalkotásban.

 

Lapunk birtokába került információk szerint a szerdai kormányülésen Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes kezdeményezésére döntés születhet arról, hogy Magyarország csatlakozik a Csehország által idén nyáron indított perhez az uniós fegyvertartási szabályok visszavonása érdekében.

Csehország még augusztus elején fordult beadvánnyal az Európai Bírósághoz, amelyben kéri az új európai uniós fegyvertartási rendelet hatályon kívül helyezését - közölte a cseh belügyminisztérium, amely a külügyi tárcával együtt a dokumentumot kidolgozta. Milan Chovanec cseh belügyminiszter akkor kijelentette: a beadványt az egyetlen olyan lehetőségnek tekinti, amely megakadályozhatja a szerinte hibás rendelet érvénybe lépését. "Az új jogszabály veszélyeztetheti az ország belső biztonságát, mert alkalmazása következtében nagy mennyiségű fegyver kerülhet a feketepiacra" - hangsúlyozta Chovanec.

A lőfegyverek tartásának ellenőrzését szigorító jogszabályt 2017. március közepén fogadta el az Európai Parlament. A jogszabály deklarált célja, hogy az eddiginél hatékonyabb akadályokat gördítsen a terroristák felfegyverzése elé. Bírálói szerint azonban - közéjük tartozik Csehország és Magyarország is - a valóságban inkább korlátozza a legális fegyvertartókat, a legális fegyverpiacot, és jelentős mértékben beavatkozást jelent az egyes országok belbiztonságába, ami ellentétes az EU-joggal.

hírek fegyver fegyvertartás Európai Unió Semjén Zsolt

Csehországban mintegy 300 ezer embernek van fegyvertartási engedélye. Ezenkívül több tízezer ember tulajdonában vannak olyan fegyverek, amelyekhez nem szükséges hivatalos engedély. "A tisztességes emberek ilyen súlyos megbüntetése számunkra elfogadhatatlan, mert a törvényes fegyvertartás korlátozásának semmi köze a terrorizmus elleni küzdelemhez" - mondta a cseh belügyminiszter újságíróknak.

Prága szerint az európai rendelet diszkriminatív, számos paragrafusa zavaros, többféle értelmezésre ad lehetőséget, ezért Csehország a rendelet életbe lépésének  elhalasztását is kéri a bíróságtól annak szerinte szükséges hatályon kívül helyezéséig.

A fegyvertartás ellenőrzését szigorító európai rendelet június 13-án lépett érvénybe, az EU tagállamainak most 15 hónapjuk van arra, hogy a szabályokat átültessék a saját jogrendjükbe.

A magyar fegyvertörvény – amely jelentősen szigorúbb, mint a cseh – jelenlegi formájában 2016 közepétől hatályos. A jogszabály – Semjén Zsolt kezdeményezésére – eltörölte a korábban évente kötelezően előírt műszaki ellenőrzést, valamint azt, hogy a fegyvertartási engedélyek öt évente automatikusan elavulnak, azok megszerzését előről kellett kezdeni. Ez két olyan pont, amely ma szembe megy az Unió által elfogadott szabályozással. Ha a bírósági eljárás során a cseh és a magyar álláspont nem győzedelmeskedik, akkor az EU-s szabályok szerint kell át – vissza – írni a magyar joganyagot is.

hírek fegyver fegyvertartás Európai Unió Semjén Zsolt

Információink szerint a cseh perhez való csatlakozás ötletét nem csak Semjén Zsolt, de a területért felelő Pintér Sándor belügyminiszter, és Lázár János, miniszterelnökséget vezető miniszter is támogatja.

Híreink szerint a napokban Lengyelország bejelenti, hogy csatlakozik a fegyvertartásra vonatkozó szabályok szigorítása elleni tiltakozáshoz.

Lapunk azt is megtudta: az elmúlt napokban az agrártárcánál történt jogalkotás során komoly szakmai és egyeztetési hibák történtek a vadászattal kapcsolatos kodifikációs munka során. (Erről itt és itt írtunk korábban.) Egy, a jogalkotásra rálátó forrásunk úgy fogalmazott: "Semjén mindenkit orrba vágott", amiért ellenőrizetlen és nem egyeztetett tervezetek kerültek ki a minisztériumból a nyilvánosság elé. Hozzátette: a miniszterelnök-helyettesi fellépésnek köszönhetően vonta vissza a tárca a bemutatott tervezeteket. Forrásunk szerint az FM-ben megszegték azt az írott megállapodást, hogy a vadászattal kapcsolatos jogalkotási folyamatba minden esetben partnerként be kell vonni a Vadászkamarát, és más szakmai szervezeteket is.