hírek Ukrajna afrikai sertéspestisKerítéssel védenék az országhatárt az afrikai sertéspestist terjesztő vaddisznóktól az állattartók. A betegség megjelenése óriási károkkal fenyegeti az ágazatot.

 

Fejlődő pályára állt az elmúlt években a hazai sertéstartás, az ágazat teljesítménye tavaly annak ellenére nőtt, hogy egész Európán piaci válság söpört végig – mondta a hétvégén Fazekas Sándor, írta a Magyar Idők.

A földművelésügyi miniszter a 78. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár (OMÉK) keretében megrendezett szakmai konferencián elmondta: míg a sertésválság nyomán egyes országokban 20-25 százalékkal csökkent a sertéslétszám, addig Magyarországon az ágazat teljesítménye 6,1 százalékkal nőtt, és a vágóhidak is több mint 5 százalékkal több állatot vágtak, mint korábban.

A pozitív helyzetképet Horváth István, a Magyarországi Sertéstenyésztők és Sertéstartók Szövetségének (MSTSZ) elnöke is megerősítette, ugyanakkor egy nagyon jelentős veszélyforrásra hívta fel a figyelmet. A keleti határunk közelében megjelent afrikai sertéspestis komoly fenyegetést jelent a magyar állattartók és a feldolgozóipar számára is.

– Magyarországon a sertéságazat helyzete stabil, megfelelőek a piaci körülmények és az átvételi árak is. Az évtized elején elfogadott stratégia nyomán fejlődésnek indult a termelés – emelte ki. Ezek az eredmények ugyanakkor hamar elveszhetnek, ha az országban megjelenik a sertéspestis.

Horváth István szerint a járvány hatására 25-30 százalékkal eshet vissza a magyarországi sertések száma. Ha pedig járvány miatt elveszítjük a távol-keleti piacokat, a hazai állomány harmada, vagyis 1,2 millió sertés válhat eladhatatlanná. Mindez olyan piaci nyomást generálna, ami ismét a mélybe taszítaná az árakat.

Ahogyan korábban a hatóságok is a megelőzésre hívták fel a figyelmet, Horváth István szerint is az a legfontosabb feladat, hogy megakadályozzák a betegség megjelenését. Ezért az MSTSZ az ukrán határon kerítéssel védené a magyar területet, így a vaddisznók nem hurcolhatnák be a kórokozót az országba.

Emellett szigorú állategészségügyi rendszabályokat kezdeményeznek a keleti országhatáron, és a határellenőrzéseknél is szigorú élelmiszer-ellenőrzés bevezetését javasolják.