Példátlan együttműködés történt a hatvani vadászmúzeum kapcsán: fideszes, kereszténydemokrata és szocialista képviselők közösen nyújtották be a múzeum átadásáról szóló törvényjavaslatot.

hírek kamara múzeum jámbor_lászló országgyűlés

 

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, a KDNP elnöke, a Fidesz részéről Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter és Halász János, a szocialistáktól pedig Hiller István, Hiszékeny Dezső, Bárándy Gergely, Józsa István és Velez Árpád nyújtotta be az országgyűlésnek azt a törvényjavaslatot, amely a hatvani Széchenyi Zsigmond Kárpát-medencei Magyar Vadászati Múzeum épületét az Országos Magyar Vadászkamara tulajdonába adná. A kormánypártok és az ellenzék ilyen jellegű összefogására általában csak nemzetközi egyezményeket kihirdető törvények esetében szokott sor kerülni, így mindenképp jelzésértékű, hogy a vadászattal kapcsolatban is megvalósult az együttműködés.

Jámbor László, a kamara elnöke lapunknak elmondta: meggyőződése, hogy a vadászat ügye pártsemleges, a politikai csatározásokon felül álló kérdés, ennek megnyilvánulását látja a kormányoldal és az ellenzék összefogásában. Hozzátette: a múzeum átadásának ötletét nem a politikusok, hanem a szakmai szervezetek kezdeményezték.

hírek kamara múzeum jámbor_lászló országgyűlés

A csupán négy bekezdéből álló jogszabály rögzíti, hogy: „a hatvani Széchenyi Zsigmond Kárpát-medencei Magyar Vadászati Múzeum feladatai ellátásának elősegítése céljából az állami tulajdonban lévő Hatvan, Kossuth tér 24. számon nyilvántartott ingatlan ingyenesen az Országos Magyar Vadászkamara tulajdonába kerül azzal a feltétellel, hogy az Országos Magyar Vadászkamara az ingatlant terhelő kötelezettségeket a teljeskörűen átvállalja.”

A jogszabálytervezet indoklása szerint minderre azért van szükség, mert: „az Országos Magyar Vadászkamara, a hivatásos és a sportvadászok önkormányzati elveken alapuló, köztestületi formában működő, közfeladatokat és általános szakmai érdekképviseletet is ellátó szervezete. Alapszabálya szerint, a kamara feladatának tekinti többek között, a vadászati hagyományok ápolása révén a vadászati kultúra megtartását és fejlesztését, a magyar vadászati kultúra védelmét, terjesztését és hagyományainak ápolását, a vadászatnak és a vadgazdálkodásnak, mint az aktív természetvédelem egyik formájának a társadalom nem vadászó tagjaival történő elfogadtatását és elismertetését. A kamara kiemelkedő szerepet tölt be a magyar szellemi örökség elidegeníthetetlen részét képező hazai vadászati kultúra megismertetésében, a jövő vadásznemzedéke kinevelésében, részt vállalva ezzel az állam közfeladatának ellátásában. Ennek okán kézenfekvőnek látszik, hogy a hatvani Széchenyi Zsigmond Kárpát-medencei Magyar Vadászati Múzeum fenntartását – amely az ország, a Kárpát-medence és Közép-Európa egyetlen olyan létesítménye, amely a legmodernebb interaktív eszközökkel mutatja be a 21. századi fenntartható vadászathoz kapcsolódó ismereteket, a magyar vadászat, vadászmesterség és vadgazdálkodás hagyományait, eredményeit, a vadgazdálkodás természeti hátterét és a Kárpát-medence legfontosabb élőhelyeit és vadfajait, a halászat és a horgászat hagyományait és jelenét, a magyar vadászegyéniségek pályafutását – a kamara vegye át. A törvényjavaslat célja, hogy – a hatvani Széchenyi Zsigmond Kárpát-medencei Magyar Vadászati Múzeumnak otthont adó hatvani Grassalkovich-kastély tulajdonjogának a kamara részére történő ingyenes átadásával – megteremtse ezen közfeladat ellátásának feltételét."

A tervezet hatálybalépéséhez a képviselők kétharmadának igen szavazatára van szükség, ám ez, az alkalmi koalíciónak hála, garantált.