Tehetetlennek és védtelennek érzik magukat és állataikat az elszaporodott farkasokkal szemben a szászországi állattartók. Szövetségük azt követeli: fegyverezzék fel a pásztorokat. Magyarországon ma még az is hírértékű, ha valahol farkast látnak - a vadállomány lassan települ vissza.

 

Noha a farkasok egyre jobban elszaporodnak – ismét – Európában, a legtöbb állam a mai napig fenntartja a védettségüket. Teszik ezt annak ellenére, hogy hatalmas károkat okoznak már most is az állatállományban a falkák.

A szászországi mezőgazdasági szövetség elnöke, Wendelni Schmücker saját maga számára már kért is fegyvertartási engedélyt. Meggyőződése, hogy ez a pásztorok utolsó esélye a farkasokkal szemben. Mint mondta: a vad csak a fegyverhasználatból fog tanulni, kizárólag így lehet megvédeni a legeltetés során a haszonállatok életét.

– A fegyver alkalmas arra, hogy megtanítsuk a farkasoknak: tartsák a tisztes távolságot a legelő állatoktól – mondja az elnök. – A lőfegyvereket lehet elrettentésre is használni, a támadó farkasok lelövése az utolsó lehetőség csupán.

A pásztorok azt állítják: nem kizárólag az elragadott állatok okoznak nekik kárt. Egy-egy farkastámadás után a nyáj traumatizált állapotba kerül, drasztikusan csökken az étvágyuk, és kevesebb utódot is hoznak világra.

Az alsó-szászországi környezetvédelmi miniszter, Olaf Lies jelezte: megérti a pásztorok aggodalmát, ezért jövőre az eddigieknél nagyobb összeggel támogatják a legeltető állattartást. Azonban a miniszter arra is figyelmeztetett: a farkasok illegális kilövése bűncselekmény, amelyért akár 50 ezer eurós bírság, és öt évig terjedő szabadságvesztés lehet a büntetés.

Magyarországon nagyon messze vagyunk attól, hogy ilyesmivel kellene számolni. Már az is hír, ha valamelyik erdőnkben farkast látnak. Legutóbb augusztus 23-án Bedő Péter, a Börzsöny Alapítvány nagyragadozó-kutatója tette közzé a nem mindennapi felvételt, melyet egy a területen kihelyezett kameracsapda készített. A képen szinte biztosan az újra megjelent nagyragadozó látható.

„Vannak a farkasokhoz megszólalásig hasonló kutyafajták, illetve akár hibridek is előfordulhatnak, de figyelembe véve a farkasok börzsönyi jelenlétére vonatkozó egyéb bizonyítékokat, a DNS mintákat is beleértve, melyek 2017 decembere óta összegyűltek, nagy biztonsággal ki lehet jelenteni, hogy a képen látható kutyaféle egy farkas.” – írta a kutató.