Hosszú évek veszteséges gazdálkodása után 2017-ben a Somogy megyei vadásztársaságok végre nyereséges évet zártak, a vadkár drasztikus csökkenése miatt – hangzott el a kaposvári konferencián. A háttérben nem a vadálommány csökkenése, sokkal inkább egy jogszabályi változás állhat.

 

Ahogy arról korábban beszámoltunk, szerdán rendezte Kaposvárott az immár hagyományosnak számító szakmai konferenciáját közösen a Somogy Megyei Vadászok Szövetsége és az OMVK Somogy Megyei Területi Szervezete.

Az előadásokon többször is előkerült: 2017-ben a megye vadgazdálkodói hosszú évek után először könyvelhettek el nyereséget. Korábban a 600 ezer hektáros, nagy részt erdővel borított megye számított minden tekintetben a csúcstartónak: mind a bevételek, mind a kiadások – elsősorban a vadkár miatti kifizetések – területén. Csányi Erika, vadásztársasági elnök előadásából kiderült: a 2017-es évben drasztikusan esett vissza a vadkár mértéke a megyében, 660 millióról 405 millió forintra . Balogh Andorné pedig – a területileg illetékes kormányhivatal földművelésügyi osztályának vezetője pedig arról számolt be: a 2016-os 304 milliós veszteség tavaly megyei szinten 250 milliós nyereségbe fordult.

Bár egyetlen előadó sem mondta ki konkrétan, ám sejtetni engedték: nem a vadállomány drasztikus visszaesése, avagy a vad táplálkozási szokásainak markáns megváltozása áll a fordulat mögött.

Sokkal inkább azzal magyarázható e jelenség, hogy a vadászati törvény módosítása és az ehhez kapcsolódó egyéb jogszabályok immár előírják a vadászatra jogosultak számára: a vadászati év kezdetétől elkülönített számlán tartsák a vadkár kifizetésére félre tett pénzüket. Ezt már akkor meg kell tenniük a vadásztársaságoknak, amikor még semmiféle bevételre nem tettek szert. A bankszámlán elhelyezendő összeg bázisát az előző évben kifizetett vadkár határozza meg. Így könnyen elképzelhető, hogy egyes vadászatra jogosultak igyekeztek – ha csak papíron is – kisebb vadkárért fizetett kártérítést kimutatni 2017-ben, annak érdekében, hogy 2018-ban kisebb összeget kelljen lényegében letétbe helyezniük.

A konferencia előadásairól későbbi cikkeinkben részletesen beszámolunk.