hírek Ukrajna vaddisznó afrikai sertéspestisA magyar-ukrán határra felállítandó kerítéssel akarják megfékezni az afrikai sertéspestis magyarországi elterjedését - számoltunk be róla hétfőn. Kedden már a Szabolcs megyei kormányhivatal vizsgálja a megvalósítás lehetőségeit.

 

Vizsgálja a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kormányhivatal, van-e lehetőség elektromos és úgynevezett szagkerítés létesítésére az ukrán-magyar határon a sertéspestis magyarországi bejutásának megakadályozása érdekében – írja az agrarszektor.hu. A kerítéssel a sertéstermelők szerint a vírust terjesztő vaddisznókat lehetne távol tartani. Az agrártárca ugyanakkor arra nem lát lehetőséget, hogy a sertéspestis-fenyegetettség miatt az egész országot körbekerítsük.

Bognár Lajos országos főállatorvos utasítására a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kormányhivatal vizsgálja, van-e lehetőség elektromos és szagkerítés létesítésére az ukrán-magyar határon annak érdekében, hogy a fertőzött ukrajnai vaddisznóállományok vándorlását meg lehessen akadályozni - közölte a Földművelésügyi Minisztérium. A tárca tájékoztatása szerint az elektromos és a szagkerítést cseh példa szerint lehetne kiépíteni. (Szagkerítést úgy alakítanak ki, hogy bizonyos távolságonként karókat szúrnak a földbe, majd azokra vadriasztó szerrel átitatott rongyokat helyeznek).

hírek Ukrajna vaddisznó afrikai sertéspestis

Szagkerítés - működés közben

A helyzet azért veszélyes, mert Ukrajnában már a magyar határ közeli területeken is többször kimutatták a sertéspestis nem csak vaddisznókban, hanem haszonállatokban is. Ugyanakkor Magyarországon a betegség még soha nem fordult elő, ezért az agrártárca szerint az nem indokolt és nem is lehetséges, hogy a sertéspestis-fenyegettség miatt az egész országot körbekerítsük, bár például Romániában és Szlovákiában is kimutattak sertéspestises eseteket.

Ukrajnában a legnagyobb gondot az okozza, hogy a 3 milliós ottani sertésállomány nagy részét - 2 millió állatot - háztáji sertéstermelők tartják, ez pedig azt jelenti, hogy egy-egy portán átlagosan csak egy-két sertés található. A termelés szétaprózottsága miatt ukrán szakértők szerint a sertéstartást nem tudják hatékonyan ellenőrizni, és ez az oka annak, hogy a szomszédos országban a vaddisznókhoz képest sokkal több pestises háztáji sertést regisztráltak, holott a fertőzések elsődleges forrásai nyilvánvalóan vaddisznók lehettek. A fertőzések fő gócpontja észak-kelet Ukrajnában található.