Évezredes, harmonikus együttélést fenyegetnek Németországban a túlszaporodott farkasok. A legeltető állattenyésztés eddig garantálta a szarvasok számára a fennmaradást, most azonban a biodiverzitás került veszélybe.

 

Közös nyilatkozatban szálltak síkra az elszaporodó farkasok miatti sürgtő tennivalók mellett a sonthofeni állattartók és vadászok. A dokumentumban a bajor tartománybeli jágerek és pásztorok közös aggodalmuknak adtak hangot az elszaporodó farkasok miatt: "a farkasok elterjedése fenyegeti az évezredek során kialakult hagyományainkat. Hegyi legelők nélkül nem fogunk ráismerni saját hazánkra. … Emellett a 70 ezer négyzetkilométernyi bajor területből immár csupán 8000 tekinthető a szarvasok számára biztonságos élőhelynek. Ezt a menedéket meg kell védenünk - még a farkasokkal szemben is."

A bajorok szerint a farkasok már a hegyi legelőket veszélyeztetik. "Ha nyaranta nem legeltetnek a hegyoldalakban, a környezet folyamatosan változna. Már az elmúlt két évtizedben is – mivel nem lehetett érdemben védekezni a farkasokkal szemben – látványosan változott a biodiverzitás." – írják a nyilatkozatban.

A vadászok azzal is érvelnek a hatékonyabb fellépés mellett, hogy immár nem csak az állatvilágra, de a turizmusra is komoly, negatív hatást gyakorol az Alpokban a farkasok túlzott védelme. "Kiemelkedő jelentőségű az Alpokban a természetközeli, zöld turizmus, ám ezt is veszélyezteti a svéd farkas elszaporodása. Katasztrofális lenne, ha egyetlen faj miatt veszne mindez kárba." – írják.

Mindezek ellenére a helyi vadászok nem követelik, hogy a farkas szabadon vadászható faj legyen Bajorországban – minként Szászországban már az. A bajorok mindössze azt kérik: a hegyi legelők "farkas-mentes" övezetek legyenek, ahogy az észak-európai államokban a rénszarvasok legelő területei.