A vadászboltok továbbra sem hajlandóak szembe nézni az éjjellátó céltávcsövek jelentette törvényi és etikai visszásságokkal – inkább hallgatnak vagy perrel fenyegetnek. Megtudtuk: a 25. FeHoVa szervezőjét sem igazán érdekli a probléma.

 

Ahogy arról korábban írtunk: bár a vadászati törvény vadászat alkalmával még a birtoklását is tiltja az éjjellátó céltávcsöveknek, a kamarai etikai kódex úgyszintén - mégsem találni olyan vadászboltot, ahol ne árulnának ilyen eszközöket.

Ahogy korábban, újfent rákérdeztünk vadászboltoknál erre. Ugyan azt szerettük volna megtudni, mint korábban:

– Miért forgalmaznak olyan eszközt, amelyet Magyarországon legálisan nem lehet vadászat során birtokolni, használni?

– Miért forgalmaznak olyan eszközt, amelynek használatát vadászat során nem csupán jogszabályi, de az etikai normák is tiltanak?

– Etikus magatartásnak tartják-e ilyen eszközök forgalmazását?

– Felül írja-e a vadászetika normáit az anyagi érdek?

Kérdéseinkre kizárólag a Vadvil Kft. válaszolt: "Cégünk a német Albrecht Kind GmbH. magyarországi importőre, és csak nagykereskedelemmel foglalkozik. Tehát nem értékesít végfelhasználók felé. Az Albercht Kind GmbH. egész Európában értékesíti termékeit, ezért a katalógus kifejezetten nem a magyar viszonyokra van szerkesztve. Tehát lehetnek benne olyan termékek, melyek kiskereskedelmi értékesítése illetve vadászati célú felhasználása itthon nem engedélyezett, viszont Európa más országaiban nem esnek tiltó rendelkezések hatálya alá. Nem vagyok vadász, ezért nem ítélkezhetek egyes vadászok etikus vagy éppen nem etikus vadászati szokásai felett. Csak remélni tudom, hogy a magyar szabályozás és vadászati szokások követik a tőlünk fejlettebb és előremutatóbb vadászati szabályozással/szokásokkal rendelkező országok gyakorlatát." – írta a cég képviseletében Madár Péter.

Ezzel szemben például a Soothing World Kft. – amely lövész- és vadászboltként határozza meg magát – válaszok helyett inkább perrel fenyegette meg lapunkat, ha egyáltalán leírjuk a cég nevét, noha nem tagadták, hogy valóban forgalmaznak éjjellátó céltávcsöveket.

A Nomád Vadászbolt és a Monarchia Vadászbolt még csak reagálni sem volt hajlandó kérdéseinkre.

De arra is kíváncsiak voltuk: a 2019 februárjában rendezendő FeHoVa kiállításon ismét találkozhat-e a vadászexpóra látogató olyan reklámokkal, kínálattal, amelyet hazai vadászaton jog szerint nem lehet használni. A kiállítást szervező Hungexpohoz fordultunk, azt tudakolva: a fenti, törvényi és etikai ellentmondást fel kívánják-e oldani, vagy a 25. FeHoVa is tele lesz éjjellátó céltávcsövekkel. A következő választ kaptuk: "A Hungexpo Zrt. 25 éve tulajdonosa és szervezője a FeHoVa-nak, amely ma a régió legjelentősebb és legsikeresebb horgászattal, vadászattal és fegyverekkel foglalkozó kiállítása és vására. A Hungexpo a kiállításokat a mindenkori törvényeket és az Általános Szerződési Feltételeket ÁSZF) betartva szervezi. A FeHoVa-n kiállított eszközök forgalmazását Magyarországon nem tiltják jogszabályok. Használatukat nem a kiállítás szervezője, hanem az arra jogosult hatóságok ellenőrzik."

Kétségtelen, hogy éjjellátó céltávcsövet ma Magyarországon legális forgalmazni - a használata azonban törvényekbe és a vadászati etikába ütközik.

Az ismert érv a kereskedők részéről: aki megvásárolja az ilyen termékeket, az bizonyára külföldön használja azokat.

Felmerül a kérdés: mennyire tekinthető etikus vadásznak az, aki idehaza – ideális esetben – betartja a törvényeket, ám a kamarai etikai kódex nem érdekli, hiszen külföldön használ olyan eszközt, amelyet a magyar vadászetika elítél?

"Aki siet és mohón vadászik, nem ér rá a vadászsikert értéke szerint megbecsülni, nem ér rá boldognak lenni és az igazi vadászéletnek örülni, elmulasztja meglátni, észrevenni mindazt, ami a vadászatban a legszebb" – Nadler Herbert.

(Képeink a 2018-as FeHoVa kiállításon készültek.)