hírek vadászati világkiállítás Kovács ZoltánTíz fős, kormánybiztosi titkárság, szervezőbizottság és a projektcég is bábáskodik a 2021-es vadászati világkiállítás körül. Mi a feladatuk? Miért kell ennyi szervezet? Ha nincs még költségvetése az expónak, mire költenek 2019-ben 7 milliárdot? Ezeket szerettük volna megtudni Kovács Zoltántól, a kiállítás kormányzati felelősétől.

 

"Megvalósíthatósági tanulmányok sora készült el, a többkörös finomítást követően lassan kirajzolódnak a tényleges programok. A végleges büdzséről egyelőre még korai lenne beszélni, részben 2019 végéig, részben a 2021-es év végéig van lehetőségünk tisztázni a kiadásokat. A nemrégiben megjelent kormányhatározat a következő évre hétmilliárd forintot biztosított a végleges tervek kialakítására. A konkrét összegeket és a teendőket a jövőre felálló szervezőbizottság, illetve a munkacsoportok segítségével véglegesítjük majd." – nyilatkozta a 2021-es vadászati világkiállítással kapcsolatban az expó kormánybiztosa, Kovács Zoltán. Korábban lapunk megírta: a – már meghozott – kormányhatározatokat előkészítő anyag részletes költségvetést tartalmaz a Kovács által említett 7 milliárd forint felhasználásáról.

Ennek kapcsán hetekkel ezelőtt kérdéseket küldünk Kovács Zoltánnak:

– Mire fordítják a projektcég megalapítására fordított 563 millió forintot?

– A minisztériumban működő 10 fős titkárság mellett egy szervezőbizottság is segíti a világkiállítás előkészítését. Mi az a feladat, amelyet sem a titkárság, sem a szervezőbizottság nem tud ellátni, kizárólag a projektcég?

– A titkárság jövő évben 129 millió forint költséget, míg a szervezőbizottság 3,246 millió forint költséget jelent. Milyen feladatot végeznek a projektcég mellett?

– A világkiállítás költségvetésének tervezetében 250 millió forint szerepel - 2019 első félévi kifizetéssel – "logó tervezése és gyártása" sorban. Ez új logót jelent ahhoz képest, amelyet Semjén Zsolt és Károlyi József mutatott be 2018-ban, az országos vadásznapon? Vagy annak a logónak a tervezését és gyártását fizetik ki most? Ki írta/írja ki a pályázatot a logó készítésére? Ki dönt/döntött a logó kiválasztásáról?

– Reklámcég sor alatt a tervezett költségvetésben 1 milliárd forint szerepel, amelynek kifizetése 2019 első felében esedékes. Az 1 milliárd forintból mennyi időre tervezik a világkiállítás reklámozását? Ez csak 2019-re érvényes vagy 2021-ig? Milyen weboldalt terveznek megvalósítani ebből a pénzből?

– Reklámcsomag kidolgozása és kiküldése a nagykövetségeknek soron 50 millió van beállítva a tervezett költségvetésbe. Ki állítja össze a reklámcsomagot és mi fog benne helyt kapni? Ha a nagykövetségekkel folyamatos a diplomáciai futárpostán keresztül a kapcsolattartás, miért kell külön fizetni ezeknek a csomagoknak a célba juttatásáért?

– Emléktárgyak gyártása, eladása soron 750 millió forint kifizetését irányozták elő 2019 első félévére. Milyen emléktárgyakat készítenek? 2019-ben hogy, hol akarják ezeket értékesíteni? Mennyi bevételre számítanak az értékesítésből?

– Hungaricumok promóciójára 25 milliót terveznek kifizetni 2019 első félévében. Milyen hungaricumokról van szó? Hol fogják ezeket promotálni? Ki fogja ezeket promotálni? Mire költik az összeget?

– A Fehérkereszt Állatvédő Liga 15,385 millió forintot kap a tervezett költségvetés szerint 2019 első felében. Miért éppen ezzel az állatvédő szervezettel állnak kapcsolatban a világkiállítás szervezői? Miként kapcsolódik az állatvédő civil szervezet a vadászati világkiállításhoz?

– A Magyarországi Vadászlövészek Egylete 2019 első felében összesen 186 millió forint támogatást kap a költségvetési tervezet szerint. Miért éppen ez a sportegyesület kap ekkora támogatást, miközben az olimpiai sikereket – 7 olimpiai aranyérmet – felmutató Magyar Sportlövők Szövetsége összesen 5 millió forint támogatást kap?

– Minden állami erdőgazdaság 2019 első félévében 10 millió forintot kap a világkiállítás okán. Mire fordítják ezt az összeget? Az egyes erdőgazdaságok mérete, tevékenysége, jellege erősen eltérő - ennek ellenére azonos mennyiségű pénzt kap mindegyik. Nem merült fel a differenciálás lehetősége? Az erdőgazdaságok a következő években további támogatást kapnak majd? Az erdőgazdaságok egyedi ötletek megvalósítására kapják a támogatást?

– Károlyi Józsefet ismét kinevezték miniszteri biztosnak? Semjén Zsolt kedden, az önnel tartott sajtóbeszélgetésen – az MTI tudósítása szerint – kijelentette: "…a kapcsolattartás Károlyi Józsefnek az "Egy a természettel" világkiállítás megtervezésével és megvalósításával kapcsolatos feladatok ellátásáért felelős miniszteri biztosnak a hatásköre…". Eszerint Károlyi József mégis miniszteri biztos maradt, annak ellenére, hogy Gulyás Gergely miniszter vissza vonta a kinevezését? Ez az oka annak, hogy a kormány weboldalán a mai napig kormánybiztosként van feltüntetve Károlyi József?

Mindeddig semmiféle választ nem kaptunk kérdéseinkre. Amint a kormánybiztostól válaszok érkeznek, cikkünket frissítjük.