Rettegésben tartja egy konda a Miskolc egyik lakótelepén élőket – legalábbis az egyik kereskedelmi televízi híradása szerint. Az kétségtelen, hogy hajnalonta a panelek közötti nyílt területen gyakori vendég a vad.

 

Az egyik lakó saját felvételét is bemutatta az ATV a vaddisznó-invázióról szóló híradásában. Ezen jól látszik: három süldő poroszkál békésen a panelházak közötti területen. A megszólaló lakók állítják: rettegnek a hajnali munkába induláskor.

A híradásban elhangzik: az önkormányzat 11 hónapja állapodott meg egy vadásztársasággal a belterületi vadkilövésről. Állítólag ennyi idő alatt már 40 állatot kilőttek. Az önkormányzat szerint külterületen ejtik el a disznókat – így akadályozva meg a városba jutásukat. Azonban a helyiek szerint a vad egy jelentős része már bent él a városban – vagyis el sem hagyják a belterületet.

Korábban lapunk is foglalkozott a Miskolcon túlszaporodott vaddisznó állománnyal. Tapasztalatairól beszélt az a vadász, akit akkoriban megbíztak a belterületi elejtéssel.

A belterületi vadkilövés – amelyet sem jogi, sem egyéb szempontok alapján nem lehet vadászatnak tekinteni – jelen pillanatban nehézkes és bonyolult engedélyezési folyamathoz van kötve. Bár többször kerestük a belügyminisztériumot, hogy tervezik-e a belterületi vadkilövés újra szabályozását, mindeddig nem kaptunk választ kérdéseinkre.

Úgy tudjuk: Miskolcon sem az önkormányzat, sem az ügyben érintett vadászatra jogosult nem tájékoztatta a lakótelepen élőket arról, mit tegyenek ha vaddisznóval találkozzanak. Így alaptalan félelmeiket sem oszlatta el senki.