Rendőrök és katonák mellett "vadásztársaságok is segítik a határvédelmet" a horvát-magyar határ mentén – mondta Bakondi György miniszterelnöki megbízott. Megpróbáltuk megkeresni a határvadász vadászokat.

 

A migrációval kapcsolatos feladatokat végző miniszterelnöki megbízott, Bakondi György az M1 tévécsatornán, október 28-án kijelentette: "a horvát határon határvadász századok átcsoportosításával megerősítették a védelmet. A rendőrök mellett katonák is szolgálatot teljesítenek, létszámuk szükség esetén tovább növelhető. Mellettük a polgárőrség és vadásztársaságok is segítik a határvédelmet."

Noha kétségtelen, hogy a vadászok fegyverrel járják az erdőt - akár a határ menti területeket is, szigorú szabályok vonatkoznak a puskák használatára. Épp ezért lapunk megkereste a miniszterelnökséget és az Országos Rendőrfőkapitányságot, érdeklődve:

– Minként segítenek a határvédelemben vadásztársaságok?

– Milyen jogkörrel rendelkeznek a határvédelemmel kapcsolatban vadásztársaságok?

– Konkrétan mit tesznek e segítség keretében a vadásztársaságok?

– Koordinálja-e valamilyen állami szerv ezt a segítséget?

– Kérte valamilyen állami szerv a vadásztársaságok segítségét vagy önként ajánlották fel?

Választ sehonnan nem kaptunk, noha Bakondi állítása meglehetősen konkrét.

Megkerestük az Országos Magyar Vadászkamarát is. Szerettük volna megtudni:

– Van-e tudomásuk arról, hogy vadásztársaságok részt vesznek a határvédelemben?

– Van-e szerepe a vadászatra jogosultaknak a határvédelemben? (Természetesen abban az esetben, ha a vadászterületük határa egybe esik az országhatárral.)

– Kaptak-e bármely állami szervtől határvédelemre, vagy a határvédelem támogatására vonatkozó kérést, felhívást?

Azonban az OMVK sem válaszolt egyetlen kérdésünkre sem.

A vadásztársaságokat tömörítő Országos Magyar Vadászati Védegylet közölte lapunkkal: "Nincs tudomásunk hasonló elképzelésekről, az OMVV-hez, mint a vadászatra jogosultak érdekképviseleti szervezetéhez nem érkezett ezzel kapcsolatos megkeresés. Ez azonban nem zárja ki, hogy a megyei szervezeteinket vagy közvetlenül a határmenti vadásztársaságokat megkeresték a fenti célból. Bakondi úr vélhetően az Önkéntes Területvédelmi Tartalékos Szolgálatról beszélt, ami alapvetően nem a civil szervezetként és jogi személyként működő vadásztársaságok, hanem az egyéni vadászok számára ad lehetőséget arra, hogy támogassák a honvédelmet."

Megkerestünk több, a baranyai és somogyi hatát mentén működő vadásztársaságot is hírrel kapcsolatban: valóban részt vesznek-e akár társasági, akár egyéni szinten a határvédelemben. Minden megkérdezett jelezte: nem keresték meg őket ilyen feladattal, és nem is vesznek részt semmilyen módon a magyar-horvát határ őrizetében, védelmében.