hírek zsákmány Hargita Románia medveSzáznál is több juhot, közel félszáz szarvasmarhát ölt meg a Hargitán garázdálkodó medve az elmúlt három év alatt. Ez a vad lett az első, minek kilövését engedélyezték a román hatóságok.

 

"Bár nagyon medve párti vagyok, de ez a mackó több mind 47 marhát (tehenet) és több mint 100 juhot ölt meg 3 év alatt. Évekig tartott rettegésbe 3 települést. Rengeteg vadkamera fotóval, fényképpel bizonyított hogy ez a medve nem hétköznapi medve. Évek kellettek elteljenek és rengeteg kár hogy engedélyezzék a medve kilövését. Ez az első medve amit Hargita megyének engedélyeztek az elmúlt 3 évben. Lassan két hete, de hivatalosan van és nem titok ezért is a nagy sajtó nyomásnak engedve, igen én vagyok az a vadász ki elejtette. Inkognitóban szerettem volna tartani, nem kérkedni vele. Egyben büszke is vagyok mivel egy 517 pontos trófea tulajdonába vagyok." – Egyed Zsolt, a medve elejtőjének beszámolóját szó szerint idéztük.

hírek zsákmány Hargita Románia medve

A régióban élő vadászok és gazdálkodók folyamatos nyomást igyekeznek gyakorolni a román környezetvédelmi minisztériumra, hogy adjon kilövési engedélyt az embereket és állatokat egyaránt veszélyeztető medvékre. Bár a tárca ebben nyár végén bele is egyezett, a veszélyes medvék terítékre hozásához megkövetelik, hogy a vadászok előbb bizonyítsák az adott egyed bűnlajstromát.

A hargitai esetből is látszik: ez szinte lehetetlen feltétel. Ebben az esetben is 3 éves megfigyelésre volt szükség, hogy igazolni lehessen egyetlen példány károkozásait.

A minisztérium időhúzása amúgy beválni látszik, hisz az egyre hidegebb idő miatt a vadászok dolga is nehezebbé vált, a medvék egyre kevesebbet járnak az erdőben, téli pihenésükre készülve.