Népes csapat gyülekezett az esős idő ellenére 2019. április 14-én a Somogy Megyei Vadászok Szövetségének tanfolyamos gyakorló területén Kaposvár határában. A "Vadászok tavaszi természettakarítási akciója Somogyban" rendezvényre közel hatvanan regisztráltak, ebből az rossz idő ellenére is megjelent 54 fő.

 

A Szövetség és a Kamara a természettakarítást a vadászterületén egyrészt a tarthatatlan állapotok miatt, másrészt azért rendezte meg, mert - annak ellenére, hogy több, mint 14 éve koordinálja a megyében az akciót - az idei évtől saját területén is példát mutathat azzal. A kezdeményezésről korábban lapunk is beszámolt.

A megjelentek között szép számmal voltak a Szövetség tanfolyam szervezésében korábban végzett újdonsült vadászok, de képviseltették magukat a éppen most tanfolyamozók, tanfolyami oktatók és hozzátartozó civilek is. A reggeli eligazítást követően kiosztásra kerültek a gumikesztyűk és a zsákok, majd három részre szakadva kezdte meg a munkát a lelkes csapat.

Felemelő volt látni, hogy a felelőtlen emberek tudatlan környezetszennyezése nem vette el senki kedvét, hanem csak gyűltek és gyűltek a zsákok, három autó pedig folyamatosan hordta a központi helyen kirakott 7 köbméteres konténerbe a szemetet. A kommunális hulladék mellett háztartási gépek, tv készülékek és három komplett, a fémrészektől lecsupaszított személyautó is előkerült az erdő mélyéről. A konténer délre megtellett, majd keletkezett még mellette további 15 köbméter hulladék, amelyet csak külön fuvarokkal tudtak elszállítatni a szervezők.

Délelőtt az eső is elállt, így az egész nap velünk tartó "Hazai Vadász Magazin" stábja remek felvételeket készíthetett az eseménydús napról. A Vadásszövetség a Fenyvesi család kedves közreműködésével egy helyben, bográcsban készült vaddisznópörkölttel látta vendégül a nap végén a fáradt résztvevőket.

Az erdő jelenleg tiszta, jó rajta végignézni, a sarjadó tavasz illatát érezni, a madarak szinte fülsiketítő éneke közepette. Embertársainkon múlik, hogy ez meddig marad így!

Köszönet a természettakarítási akció összes lelkes résztvevőjének, a Kaposszerdahelyi Önkormányzatnak, Pintér György mezőgazdasági vállalkozónak és Dömötör Dénes hivatásos vadásznak.

Kemenszky Péter, fővadász

(Kép és szöveg: omvk.hu)