Az Országos Magyar Vadászkamara tulajdonába kerülhet a hatvani vadászati múzeumnak otthont adó épület - jelentette be kedden Kósa Lajos, a Fidesz parlamenti frakciójának vezetője.

hírek vadászkamara múzeum

 

A Magasles megkérdezte Jámbor Lászlót, a Vadászkamara elnökét a múzeum átvételéről, ő azonban jelezte: amíg az erről szóló jogszabályt a parlament nem fogadja el, addig a részletek nem nyilvánosak. Úgy tudjuk, kedd délig a parlamentnek hivatalosan még nem nyújtották be a jelenleg állami vagyonként szereplő múzeum átadásáról szóló tervezetet.

A Széchenyi Zsigmond Kárpát-medencei Magyar Vadászati Múzeumot, valamint az ennek helyet adó hatvani Grassalkovich-kastélyt 2014. március 29-én adták át. A rekonstrukció és turisztikai célú hasznosítás költsége, amelyet teljes mértékben az Európai Unió és a magyar állam támogatott az Új Széchenyi Terv keretében, meghaladta a 3,1 milliárd forintot.

A fejlesztés lebonyolítása és teljes körű felügyelete a hatvani önkormányzat tulajdonában lévő Széchenyi Zsigmond Kárpát-medencei Magyar Vadászati Múzeum Beruházó Nonprofit Kft. feladata volt, a múzeumi funkciók kialakítását, a kiállítás szakmai terveinek elkészítését, valamint a kivitelezés koordinációját a Magyar Természettudományi Múzeum végezte. Az évezredes magyar vadászati hagyományok bemutatása mellett az új múzeum legfőbb deklarált célja, hogy a természet szeretetére nevelje az ifjúságot.

hírek vadászkamara múzeum

A 4500 négyzetméter hasznos alapterületű, a pincével együtt háromszintes, korábban évtizedeken át lakatlan kastélyépületben működő múzeumban Széchenyi Zsigmondnak, Fekete Istvánnak, Kittenberger Kálmánnak, a Hatvany és a Grassalkovich családnak emléket állító szobarészleteket is berendeztek.

A létesítményben interaktív elemek szintén helyet kaptak, így létesült digitális lőtér, íjász-, solymász- és úgynevezett kotorékpálya is egy magasles körül, ahol figyelemmel lehet kísérni, hogyan próbálják a kutyák szag után megkeresni a rókát.

hírek vadászkamara múzeum

A kiállítás tematikája két főbb szempontot követ, a vadászat történetét mutatja be, ennek művészettörténeti vonatkozásaival, az oktatási szempontok szem előtt tartása mellett. A kiállítás és a múzeumi komplexum egésze a rendezői szándék szerint a családok igényeit szolgálja ki a legkisebbektől a nagyszülők korosztályáig. Ezért nemcsak a vadászatra és horgászatra helyezi a hangsúlyt, hanem egész napos családi programra is lehetőséget nyújt interaktív elemekkel, a létesülő állatsimogatóval, a már kész, kissé visszabontott és átalakított régi gyárkéményről spirálban levezető óriáscsúszdával.

A gasztronómia is fontos eleme a múzeum egészének. Ez nemcsak a földszinten elhelyezett, erős színpadi vizuális hatásokkal elkészített (sült malac, halak) barokk konyhát bemutató kiállításban fejeződik ki, hanem a múzeumi étteremben is fogyaszthatók hal- és vadételek.

hírek vadászkamara múzeum

Az átadáskor Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, az Országos Magyar Vadászati Védegylet elnöke kifejtette, a magyar vadásztársadalom számára kiemelt cél volt, hogy létrejöjjön egy impozáns, a magyar vadászati kultúra hagyományait méltó módon őrző országos intézmény, mely egyben a Kárpát-medence kincseit is felvonultatja, emellett a horgászati és halászati múlt és jelen értékei is megjelennek. Hozzátette, az intézmény bővítését, végleges kiépítését folytatni kell. Semjén Zsolt szerint a későbbiekben a hatvani múzeum egy piramis alakú struktúra csúcsán helyezkedhet el: létre kell jönniük olyan múzeumoknak a dunántúli megyékben, ahol a nagyvadas vadászatot jelenítik meg, míg az Alföldön az apróvad bemutatása fontos. A struktúrának része lehet a magyar kormány támogatásával megvalósuló Székelyföldi Vadászati Múzeum, amely Sárkány Árpád gyűjteményére épül.

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter kiemelte, a vadászat az ország gazdasága számára is kiemelten fontos, hiszen ez éves szinten 20,3 milliárd forintot meghaladó iparágat jelent, 10 ezer fő megélhetésének záloga. Ennek fényében régi adósság a vadásztársadalommal szemben a múzeum, s emellett fontos turisztikai célponttá kell válnia.