A gyógynövények, ehető növények, gombák és vadgyümölcsök gyűjtése nem csak a szakértők privilégiuma. A kirándulóknak nem védett területen csupán három szabályra kell figyelniük.

 Magyarország területén 22 állami erdőgazdaság kezeli az állami erdőket, nem védett természeti területeiken gyógynövények, ehető növények és vadgyümölcsök és gombafélék szabadon gyűjthetőek – írja közleményében a Földművelésügyi Minisztérium. A kirándulóknak és természetjáróknak három aranyszabályt kell betartaniuk:

  1. Érintetlenül kell hagyniuk a védett növényeket és bizonyos növények esetében a növények védett részeit (a medvehagymáknak csak a levélzete szedhető, a teljes tövek, hagymák gyűjtése tilos).
  2. Az összegyűjtött, ételnek szánt alapanyagok mennyisége nem haladhatja meg a napi egy főre eső 2 kilogramot.
  3. Kizárólag olyan növényeket gyűjthetnek, amelyek faji jellegzetességeit ismerik, nem téveszthetik össze a hasonló, de mérgező növényekkel.

Az erdőkben termő gombák, vadgyümölcsök és gyógynövények kereskedelmi gyűjtéséhez az erdőgazdálkodók írásbeli hozzájárulása is nélkülözhetetlen, és napi a 2 kilogramos limit túllépése komoly bírságokat von maga után.

hírek erdő

Tanuljuk meg megkülönböztetni a mérgező és az ehető növényeket és gombákat 

 

A nem állami területen történő gyűjtés csak az erdőgazdálkodó előzetes írásbeli hozzájárulásával gyakorolható. A gyűjtési engedély természetes vagy jogi személy számára adható ki, át semmilyen körülmények között nem ruházható, azt regisztrációs díj fejében minden esetben konkrétan megnevezett termékekre, gyűjtési helyre és időszakra állítják ki. Védett természeti területeken a minimális mennyiség gyűjtéséhez is nélkülözhetetlen a természetvédelmi hatóság, az illetékes kormányhivatal engedélye.

A növények begyűjtése kellő óvatosságot és gondosságot igényel. A jellegzetesen fokhagyma illatú, vér- és vesetisztító medvehagymát például könnyű összetéveszteni a mérgező gyöngyvirággal. Az ehető levélzetű medvehagyma dörzsölésre fokhagymára emlékeztető illatot áraszt, míg az édes illatú, mérgező gyöngyvirág a szárcsúcson nyíló, csillagalakra emlékeztető virágairól legegyszerűbben virágzás idején ismerhető fel.

A gyűjtés az élőhelyek épségét, az erdőgazdálkodást és az erdei turizmust nem zavarhatja, és a gyűjtőknek mindig be kell tartaniuk az erdők látogatására vonatkozó szabályokat.