hírek medvetámadás RomániaTérképre vitték az elmúlt időszak medvetámadásait - a magyar falvak polgármesteri úgy érzik: Bukarest nem hajlandó meghallani a hangjukat.

 

"A székelyföldi polgármesterekhez és közbirtokossági elnökökhöz fordulnak a Felcsík Kistérségi Társulás tagjai – polgármesterek, közbirtokossági elnökök –, valamint Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke azzal a felhívással, hogy csatlakozzanak ahhoz a kezdeményezéshez, mely szerint minél többen vonuljanak Bukarestbe július 5-én, a környezetvédelmi miniszterhez meghallgatásra, ha addig nem hoz a medveproblémára megoldást jelentő rendelkezést, mivel a egyre gyakoribb medvetámadások miatti helyzet tarthatatlan. Erről egyeztetett a megyeelnök június 26-án a Felcsík Kistérségi Egyesület közgyűlésén részt vevőkkel. " – olvasható a hargitaiak felhívásában.

A Bukarestbe vonulást Karda Róbert, Csíkszentdomokos polgármestere, a Felcsík Kistérségi Társulás elnöke kezdeményezte, aki a hétvégén a közösségi térben azzal a kéréssel fordult Borboly Csaba megyeitanács-elnökhöz, hogy a megye településeinek polgármestereivel szervezzenek egy tiltakozó látogatást Bukarestbe, a tarthatatlan helyzet megoldása érdekében. Ezt a tiltakozó mozgalmat terjesztenék ki a mostani felkéréssel nemcsak Székelyföldre, hanem Argeș, Brassó és Prahova megyére is, hogy hangjukat minél jobban meghallják a román fővárosban.

hírek medvetámadás Románia

Legutóbb egy nyáját védő pásztor volt a medvetámadás áldozata

Borboly Csaba ismételten fel szeretné hívni nemcsak a miniszter, hanem az országos közvélemény figyelmét arra, hogy a medvék miatt már lassan rettegésben él egyes települések lakossága, és a helyzet tarthatatlan, az illetékes hatóságoknak tenniük kell ez ellen. Abban már korábbi bukaresti találkozókon egyetértettek a természetvédő szervezetek képviselői is, hogy a kilövési kvóta tavalyi felfüggesztése rossz intézkedés volt. A túlszaporodott medveállomány általi károkat meg kell előzni, Borboly Csaba ez ügyben határozott fellépést szorgalmaz, immár sokadjára, és a hétvégén, a szombati csíkdánfalvi eset után, amikor is fényes nappal egy pásztort megsebesített a medve, nyílt levélben fordult a még tisztségben lévő környezetvédelmi miniszterhez, hogy rendezze a problémát.

Az elmúlt időszakban több alkalommal is előfordult, hogy a medve emberre támadt, a vad bemegy a településekre, behatolnak a házakba, mivel nőtt az egyedek száma, nőtt a veszély is. A megyei tanács illetékesei továbbra is várják a lakosság medvepopulációval és vadkárokkal kapcsolatos észrevételeit a vadkar@hargitamegye.ro e-mail-címre.

Kedden Péter Ferenc Maros megyei és Borboly Csaba Hargita megyei tanácselnökök bözödújfalusi közös sajtótájékoztatóján Borboly Csaba tájékoztatott a medvetámadások miatt eluralkodott közhangulatról, valamint a felcsíki polgármesterekkel közösen kezdeményezett július 5-i, a környezetvédelmi miniszterrel való találkozás céljairól. Péter Ferenc egyetértett a kezdeményezéssel, hiszen Maros megyében is jelentős károkat okoznak a medvék, és beavatkozásra van szükség az emberi áldozatokkal járó támadásokra megelőzése érdekében – ezért csatlakoznak a Hargita megyei kezdeményezéshez.

Hargita megyében a térképre vitték az eddigi támadásokat.