Két vadásztársaság összesen 10 ezer facsemetét ültetett el az elmúlt hetekben Szegvár környékén. Ugyan az aszály a vadászok ellen dolgozik, de már az is siker, az elültetett csemeték 15-20 százaléka megmarad.

 

– Élőhelyet szeretnénk biztosítani a vad számára – mondta lapunknak Keller Ferenc, a Szegvári Vadásztársaság elnöke. – Emellett kibocsátó helyet is a tenyésztett fácánok számára.

Keller elmondta: az Alföldön amúgy is kevés a fás terület, de a most pusztító aszály csak még rosszabbá tette a helyzetet. A vad számára lényegében nincs takarás, emelett a helyzetet tovább rontja, hogy a csatornapartokat is lekszálják, az ott növő cserjéket is kiírtják.

– A vadföldünkön fásítottunk, nagyjából ötezer csemetét ültettünk el. A Dunántúlról vásároltuk a fákat, nagyjából 400 ezer forintunk ment rá.

Az akciót a vadásztársaság kéttucat tagja saját zsebéből finanszírozta, a cserjéket társadalmi munkában ültették el. A társasági elnök elmondta: próbáltak korábban pályázni az OMVK Vadgazdálkodási Alapjához, azonban a rendezetlen földtulajdoni helyzet miatt onnan nem számíthattak segítségre. Így szintén saját beruházásból telepítettek a tanyavilágba 21 betonitatót a vadállomány számára.

– Saját gépeinkkel locsoljuk a csemetéket és reménykedünk, hogy megmaradnak.

A társág másik társasága, a Kurca-Szegi Vadásztársaság is nagyjából 5 ezer csemetét ültetett el.

– Muszáj az Alföld billiárdasztalát kicsit szőrösíteni mondta Hajzler Mihály László, a Kurca-Szegi VT elnöke. – Pusztaszil csemetéket ültettünk eke után, betaposással.

Az elnök tisztában van azzal, hogy a természetes szelekció, a vadrágás és az aszály miatt a legtöbb csemete elpusztul, azonban kijelentette: ha az elültetett fák 15-20 százaléka megmarad, azt már sikerként könyvelik el.

(Fotó: Facebook)