Veresegyházi medvék érkeztek a Budakeszi Vadasparkba. Naponta fejenként 15 kiló zöldséget és gyümölcsöt esznek meg.

hírek vadvilág vadaspark

A látogatók egyik kedvence a legnagyobb európai emlős

 

Romulus és Tibor, a Budakeszi Vadaspark két új barnamedvéje birtokba vette a megújított medvekifutót. A Budakeszi Vadaspark elsődleges célja, hogy a kis- és nagykorú látogatókkal eredeti élőhelyükön ismertesse meg a Magyarországon őshonos és a Kárpát-medencébe betelepült állatokat. A barnamedve ebben kiemelten fontos – és a látogatók körében hatalmas népszerűségnek örvendő – szereplőnek bizonyul, hiszen a legnagyobb európai emlős – írja közleményében a vadaspark.

A Vackor nevű barnamedve idő előtti elpusztulása után partnere, Móric magára maradt. Mivel állatkertben és vadasparkban nem lehet könnyen párt cserélni, ráadásul az összeszoktatás is nehéz és akár veszélyes is lehet, Móric visszakerült a Veresegyházi Medveotthonba, ahonnan most két új példánnyal, Romulusszal és Tiborral bővült a Vadaspark állománya.

„A Vadaspark részére minden egyes új állat érkezése különösen nagy öröm és kihívás! A Romulusszal és Tiborral való ismerkedés és a látványetetések betanítása érdekes feladatot fog jelenteni minden dolgozó számára. A medvekifutót egyúttal pedig nemcsak megerősített biztonsági rendszerrel korszerűsítettük, hanem vadonatúj, törhetetlen üvegbetétek elhelyezésével tettük lehetővé, hogy a közönség akadálytalanul, szinte testközelből gyönyörködhessen a tekintélyt parancsoló csúcsragadozókban”

– mondta Szabó Péter, a vadaspark igazgatója.

Nagy területen él

Az eurázsiai kontinens mintegy felén, továbbá Alaszkában, valamint az USA és Kanada nyugati részén is megtalálható a barnamedve. Teste 1-3 m hosszú, tömege 100-800 kg lehet. Mindenevő, füvet, gombát, gyökeret, erdei gyümölcsöt, rovart, kisemlőst és szarvas méretű zsákmányt is elfogyaszt. Nyáron elsősorban növényeket, terméseket és hagymákat fogyaszt.

hírek vadvilág vadaspark

A medvéknek naponta 15 kilogramm élelmet kell elfogyasztaniuk. Ez elsősorban gyümölcsből és zöldségekből áll. Állati eredetű táplálékkal a Budakeszi Vadaspark gondozói hetente egyszer egészítik ki az étrendjüket.

Leginkább május és június között párzanak, de a megtermékenyített petesejt beágyazódása rendszerint 5 hónapot késik, vagyis a csupasz és vak kölykök télen születnek. 4-6 évesen válnak ivaréretté, de 10-11 éves korukig még nőnek. A természetben körülbelül 25 évet élnek, állatkertben azonban az 50 éves kort is elérhetik.