hírek Bitay Márton ÖrsHamarosan távozik posztjáról az agrártárca – egyebek mellett – vadászatért is felelős államtitkára, Bitay Márton – értesült lapunk több, egymástól független forrásból.

 

Információink szerint Bitay Márton leváltásáról a hétvégén született meg a végső döntés. Úgy tudjuk, az államtitkár síelni volt a napokban, így hivatalosan csak hétfőn tájékoztathatták a felmentéséről szóló döntésről.

Bitay 2010-ről két éven át a belügyminisztérium önkormányzati stratégiai főosztályát vezette, majd innen került át az agrártárcához, kezdetben kabinetfőnökként. 2013-tól kezdve megszakítás nélkül volt államtitkár, kezdetben a földprogramot felügyelte, majd az állami földekért volt felelős. Információink szerint széke tavaly, a miniszterváltáskor sem ingott meg.

Forrásaink egyike sem tudta megmondani: mi állhat a leváltás hátterében. Az ő nevéhez fűződik a tárca részéről a vadászati törvény kodifikációs munkája épp úgy, mint a végrehajtási rendelet kidolgozása.

Kétségtelen, hogy Bitay konfliktusba került a Vadászkamarával, amikor felmerült a tájegységi fővadászok áthelyezése a minisztériumtól az OMVK-hoz. Az államtitkár hevesen támadta az átszervezés ötletét, és ebben Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes is támogatta. Forrásaink abban egyetértettek: ez a vita semmiképp nem lehet az alapja Bitay elmozdításának. Miként abban is: a vadászattal az államigazgatás legmagasabb szintjén foglalkozó államtitkár elmozdításához Semjén Zsolt jóváhagyására is szükség volt.

Információink szerint nem csak Bitaynak kell elhagynia posztját, de vele együtt távoznak az államtitkársághoz tartozó főosztályok vezetői is.

Frissítés:

A hírt idő közben a tárca is megerősítette: "2019. február 18-i hatállyal Áder János köztársasági elnök felmentette megbízatása alól Bitay Mártont, a Földügyekért Felelős Államtitkárság felelős államtitkárát. A távozó szakembert Zambó Péter váltja, akinek személyével az Agrárminisztérium erősíteni kívánja az ágazatot. Zambó Péter az 1999-ben megalakult a természetszerű erdőgazdálkodás alapelveit valló, Pro Silva Hungariae alapító tagja, 2010 májusától megválasztották az Országos Erdészeti Egyesület elnökének. Államtitkári kinevezéséig a Pilisi Parkerdő Zártkörűen működő részvénytársaság vezérigazgatói beosztását töltötte be."