hírek Magyar Csaba vadászat plusz FITASC korongvadász világbajnokságAz új-zélandi kapitány Budapestre hajózott, az amerikaiak áradoznak és a magyar korongvadászok is profitálnak a világbajnokság sikeréből. Magyar Csabával, a Magyarországi Vadászlövészek Egyletének elnökét kérdeztük a FITASC Korongvadász Világbajnokságról.

 

– Hogy értékeli a világbajnokságot? Milyen visszajelzéseket kaptak?

– Ekkora sikerre mi se számítottunk. Nagyon jó a nemzetközi visszhangja a rendezésnek. Az amerikaiak áradoznak, azt mondják, hogy ilyen VB-n még soha nem vettek részt. Szerénytelenség nélkül: én is így érzem. Eddig hét világbajnokságon vettem részt, de egyik sem közelítette meg ezt a színvonalat.

– Mitől lesz jó egy világbajnokság?

– A korongoktól, a pályáktól - de ez a szakmai része. Emellett ugyanennyire fontos a versenyzők kényelme, kiszolgálása. Azok, akik a világbajnokságon indulnak, igénylik, hogy nagyon magas szintű szolgáltatást kapjanak a pénzükért. A pálya minőségére garancia volt Graham Brown, az angol pályaépítő. Nem csak odaállt és beállított három korongot. Több mint fél évig tervezte a pályát. Korábban Magyarországra utazott, lefényképezte a verseny helyszíneit, a gépeket, feljegyzett minden szöget, sebességet. Ezek után egy több száz oldalas dokumentációval érkezett a versenyre. A szolgáltatás minősége a rendezőkön múlt. A Lázár lovasparkban 1500 embert le tudtunk ültetni, ki tudtunk szolgálni, sorban állás, kényelmetlenség nélkül. Egy ilyen rendezvény az országimázs része is. Az új-zélandi csapat kapitánya például Frankfurtban szállt le a repülőről és a Dunán hajózva jött Budapestre. Azt mondta: soha nem gondolta, hogy ilyen csodálatos Európa és Budapest. 

hírek Magyar Csaba vadászat plusz FITASC korongvadász világbajnokság

– Anyagilag is megéréte a rendezés?

– Még nincs kész a teljes elszámolás, de az első számításaink alapján valószínűleg igen. De most nem a pénz a legfontosabb. Az első világbajnokság megrendezése számunkra olyan lehetőség volt, amit évek óta szerettünk volna elérni.

– Az első? Mikor lesz a második?

– Az első, de nem az egyetlen. 

– Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, aki a vb-n is megjelent, lapunknak azt nyilatkozta: a 2021-es vadászati világkiállításra minél több világversenyt akar Magyarországra hozni. Ehhez kapcsolódnak az egyesület tervei is?

– Mi önálló, nemzetközi szövetséghez tartozó egyesületként a magyar lövész vérkeringésbe eddig nem kapcsolódtunk be. Azért is volt fontos a világbajnokság, hogy mindenki lássa: ez nem egy majális, ahol lövöldöznek, és utána hazamegy mindenki. Nagyon komolyan megszervezett esemény volt, ahol 38 országból ezer versenyző mérette meg magát. Még nem vagyunk azon a szinten Magyarországon ismertség szempontjából, ahol a helyünk lenne, de ha lehetőséget kapunk, a 2021-es rendezvénysorozatba bele tudnánk illeszkedni. Már tárgyalunk a nemzetközi szövetséggel, a FITASC-kal, hogy 2021-ben újra rendeznénk világbajnokságot. Elképzelhető, hogy ezúttal nem Galgamácsán, de az biztos, hogy a Pilisi Parkerdő segítsége nélkül nem akarunk belevágni. Bárhol legyen is a verseny, nélkülük nem rendezünk. De gondolkodunk azon, hogy is, hogy a kombi versenyszámban megrendeznénk az első világbajnokságot. Ebben a számban – ahol golyós és sörétes fegyverrel is lő a versenyző – Európa Bajnokságot rendeztünk, amelynek zárásakor Semjén Zsolt azt ígérte: támogatni fogja ezt a versenyszámot - mivel ez áll legközelebb a vadászokhoz. 

– Milyen tervei vannak az egyesületnek belföldön?

– A világversenyek bevételéből szeretnénk a versenyzők helyzetén segíteni. Ehhez első sorban a lőtereket kell fejleszteni, lehetővé tenni számukra, hogy a mostaninál jobb berendezésekkel várják a lövőket. Amit nem tudunk még megoldani, az az utánpótlás hiánya - alig akad junior korú versenyzőnk, és a hölgyeket is nehezen tudjuk bevonni a sportba.

– Hogy akarják szélesíteni a lövők körét?

– Az egyik lehetséges irány a vadászok minél nagyobb számban történő bevonása. Ehhez persze a Kamara és a Védegylet segítségére is szükségünk lesz. De ezt szolgálja az is, hogy a versenyeinek már van amatőr és kezdő kategória is, vagyis azok a vadászok is érhetnek el eredményeket, akik eddig nem edzettek erre a lövészetre.

– Az edzésben tudnak segíteni?

– Tudunk. A FITASC éves közgyűlése Budapesten volt a világbajnokság után, ahol döntés született arról, hogy jövőre az angol lőoktatói rendszerbe kompakt és korongvadász lőoktatói képzésen vehet részt magyar szakember. A tervek szerint az ő feladata lesz később a magyarországi lőtereken oktatókat képezni. Így a lehető legtöbb lőtéren áll majd rendelkezésre szakképzett lőoktató.