Nem csökkent a medvék jelentette veszély Erdélyben és Székelyföldön.

 

Péter Szilárd, a Hargita Megyei Mentőszolgálat vezetője elmondta: meghalt az a 35 éves férfi akire pénteken rátámadt egy medve a Hargita és Maros megye határán fekvő Kőrispatak (Criseni) határában. 

A férfi negyedmagával dolgozott az erdőben, amikor - a sürgősségi bejelentést tevő személy szerint - ráakadtak a medve barlangjára. Az állat súlyosan megsebesítette a férfit, a társai szekéren szállították a faluba, egy olyan helyre, ahol már volt telefonos térerő, és riasztani tudták a mentőket. 

Péter Szilárd elmondta, előbb a székelykeresztúri mentősök vették át az eszméletlen áldozatot, aztán a székelyudvarhelyi rohammentősök próbálták feléleszteni, de a férfinak a mellkasi és felső végtagi sérülései mellett feltételezhetően belső sérülései is voltak, ezért az újraélesztés eredménytelennek bizonyult. 

A férfihez mentőhelikopter is indult, de visszafordult, miután a székelyudvarhelyi rohammentősök megállapították a halál beálltát. 

Borboly Csaba, a Hargita megyei önkormányzat elnöke közölte a közösségi hálón létrehozott Vadkárok Székelyföldön oldalon, hogy a medvetámadás áldozatául esett férfi egyedül nevelte két kiskorú gyermekét.

Szerda reggel pedig a Készenléti Felügyelőség (ISU) ébresztette a sepsiszentgyörgyieket: 6 óra után a RO-ALERT gyorsriasztási rendszeren keresztül figyelmeztető üzenetet küldtek a telefonokra, miszerint medvét láttak az Oltmező utcában, a városi strand környékén – írja a maszol.ro portál. Arra szólították fel a lakosságot, hogy biztonsági okokból kerüljék a térséget. Marius Tolvaj, az ISU háromszéki szóvivője közölte: szerda hajnalban 3.16 órakor az 112-es hívószámon kaptak riasztást arról, hogy egy medve sétál Sepsiszentgyörgy egyik forgalmas utcájában.

Azonnal riasztották az összes érintett hatóságot, csendőröket, tűzoltókat, a környezetvédelmi őrséget és halász-vadász egyesületet, készítsenek elő altatólövedéket, hogy ha szükséges, tudják elkábítani a medvét. A csendőrség egy osztaga érkezett elsőként a helyszínre, és az autójukat látva, a medve visszavonult a természetes élőhelyére, számolt be Marius Tolvaj. 

A szóvivő elmondta, a fennálló veszély miatt figyelmeztető üzenetet küldtek a sepsiszentgyörgyieknek, hogy kerüljék a térséget. Eközben a csendőrség is az Oltmező utcában járőrözött, illetve a helyszínre rendelték a rohammentő szolgálat egy autóját, hogy esetleges emberi sérülés esetén orvosi ellátást tudjanak biztosítani.