hírek Sebestyén Balázs Puzsér Róbert E tescogazdaságos próbacelebek – ahogy egyik kommentelőnk fogalmazott – közös szenvedélye a vadászok szapulása. Mindeddig igyekeztünk - helyettük is – megőrizni hidegvérünket, de mostanra béketűrésünk vége felé járunk már.

 

Médiahiszti ez, celebvircsaft, így hát indokolt e felvezetés. Az előző részek tartalmából:

– Sebestyén Balázs reggeli rádióműsorában szállt bele páros lábbal a vadászok 70 ezres közösségébe.

– Mi felmutattuk neki a sárga lapot a szándékosságért (ahogy megtette más is).

– Indulatvezérelt személyisége ebből sem értett, folytatta az unfair játékot.

Részünkről (is) piros járt neki ezért.

És most:

Sebestyén ahelyett, hogy csendben a kispadra vonult volna, társat kapott az őrjöngéshez, Puzsér Róbert magyartanár személyében. Majd maga is billentyűzetet ragadott ismét - jól példázva napjaink vitakultúráját: egyetlen hangot sem hallott meg mindabból, amit neki mondtak, miközben elvárja, hogy az ő véleménye előtt mindenki hajoljon meg.

hírek Sebestyén Balázs Puzsér Róbert

Puzsér úr

Íme néhány részlet Puzsér magyartanár/műsorvezető/kritikus/esztéte/főpolgármester-jelölt/próbaceleb ömlengéséből: "Sebestyén Balázs tökösen fogalmazott, amikor azt mondta, hogy a vadászok többsége erőszakos, kisebbségi komplexusos, péniszhosszabbító hajlamú alkoholista, aki jobban tenné, ha az állatok helyett inkább a többi vadászra lövöldözne. … Jelzem továbbá, hogy ha Magyarországon gazdag vagy, és szeretsz bebaszva vadállatokat gyilkolni, akkor simán kapsz fegyvert. Ha azonban tisztességes, adófizető állampolgár vagy, aki önvédelmi célra tartana fegyvert, mert így érezné magát biztonságban – az államhatalom ugyanis nem védi meg –, akkor ezek a politikus-vadászok bemennek a tévéstúdiókba, és elmagyarázzák, hogy kés, villa, olló gyerek kezébe nem való. … azzal érvelnek a milliárdos hobbivadászok véres szeánszai mellett, hogy azokat a vadakat így is, úgy is ki kell lőni, akkor hát miért ne csináljunk belőle pénzt? Logikus felvetés: bár még várat magára a robotvilág, de addig is mindenki bátran élje ki a maga perverzióját!

• A börtönőrök munkáját végezzék olyanok, akik szívesen fizetnek azért, hogy mások életét szabályozzák! Ha minden jól megy, néhány fegyenc engedetlenkedik majd, úgyhogy meg is verhetik.

• A rendőrség munkáját – tömegoszlatást, futballmeccsek biztosítását, azonosítójel nélküli ütlegelést – végezzék olyan civilek, akiknek szenvedélyük az erőszak!

• Budapesten a csavargók vegzálására alakuljanak hajléktalanvadász-társaságok!"

hírek Sebestyén Balázs Puzsér Róbert

Sebestyén úr

Majd Sebestyén Balázs is billentyűzetre vetette magát ismét: "…minden ilyen igazi erdőjáró vadász-Matulára jut öt izzadó, nagyon tehetős és félig alkoholista (a két jelző tetszés szerint variálható) középkorú puskás férfi, aki élvezetét leli abban, hogy tökéletesen ártatlan állatokat öl. … Hiába próbálom elképzelni, hogy egy néhány dekás szalonka, vagy egy őzsuta kilyuggatásakor a „vadvédelem” meg „a populáció megóvása” jár a puskások fejében. Ha a gátlások oldásához szükséges alkoholon kívül van még ott egyáltalán bármi is."

De – mi legalább - legyünk tisztességesek: a jelek szerint valami csak eljutott a celebagyakba. Mindkettő többször is kijelenti: vadgazdálkodásra márpedig szükség van. (Azt mondjuk megkérdőjeleznénk, hogy tisztában is vannak e fogalom jelentésével.) Azt viszont már nem veszi be a gyomruk, hogy az általuk, leginkább a Vukból elképzelt simabőrű keresztezése Czinege elvtárssal típusú figura mit keres az erdőn.

Végezzünk hát egy egyszerű gondolatkísérletet, hátha ezt képesek felfogni: mi lenne, ha betiltanánk a sportvadászatot?

A vad az állam tulajdona - eddig talán tiszta. Az állam pedig jelen pillanatban pontosan meghatározható összeget költ a vadgazdálkodásra. Kereken 0, azaz nulla forintot. (Tudjuk, léteznek állami erdőgazdaságok még, és vannak nemzeti parkok, ám ezek számára a vadászat – hogy a Kádár-korban ragadt elmék is megértsék -: melléküzemág.) Persze az a kérdés is felvetődik: minek egyáltalán gazdálkodni a vaddal? Jó helyen van az az erdőben, és megtanultuk: ha kevés a róka, sok a nyúl, sok lesz a róka, és ha sok a róka, kevés lesz a nyúl, megint kevés lesz a róka. Persze, a mesében.

A vadgazdálkodási tanszéken azt tanítják: két vaddisznónak egy évben nagyjából 10 utódja születik. Nem kell zseninek lenni, hogy belássuk: emberi beavatkozás nélkül exponenciálisan emelkedne a populáció egyedszáma. Hogy ezt majd a természet kordában tartja, azt Sebestyén és Puzsér urak lesznek szívesek elmagyarázni a Balaton mellett vagy a budai hegyekben lakóknak. Valamint tiszteletdíjaikból le is vonhatják az évente 3 milliárd körüli vadkár összegét.

Ha azt elfogadjuk, hogy vadgazdálkodásra ténylegesen szükség van, már csak az a kérdés marad: ki végezze a feladatot. De hát tudjuk tőlük: semmiképp sem a sportvadász - tehát az állam. Most nagyjából 3 ezer hivatásos vadász dolgozik a magyar erdőkben. Az ő fizetésüket eddig az alkoholista rohadékok dobták össze - ezentúl akkor majd adja a költségvetés. Csakhogy a hivatásosok messze nincsenek annyian, hogy pótolhassák a 65 ezer sportvadász kiesését. Vagyis legalább 25-27 ezer új hivatásos vadászra lenne még szükség. A munkahelyteremtés igen szép dolog - és persze tekintsünk el attól, hogy nincs ennyi, megfelelő végzettségű vadgazdálkodó.

30 ezer hivatásos bére – és még nem számoltunk a rájuk telepedő, közel ekkor bürokráciával –, a KSH bruttó 340 ezres átlagával számolva (ami a munkáltatónak 401 ezerbe kerül) minimum 12 milliárd. Ehhez jön még a felszerelés, fegyver, miegymás – vadászonként nagyon szűk, 250 ezres átlaggal számolva 7,5 milliárd. Ennyien nagyjából a mai szinten tudnák tartani a vadállományt, vagyis a vadkár maradna évente 3 milliárd körül. 

Vagyis e remek férfiak javaslata szerint a központi költségvetés inkább költsön évente nagyjából 22-24 milliárdot (de inkább 35-öt, hisz nem számoltuk az állami vállalatok vízfejeit) a vadászatra - szemben a mai 0 forinttal. Mert futja, ugye? Mert az állam a legjobb gazda, ugye?

És még nem számoltunk a fizető vadászatok elmaradásából származó adóbevételek kiesésével.

Csak azért, hogy ne olyan emberek vadásszanak, akik Sebestyén és Puzsér uraknak nem tetszenek.

Csendben kérdezzük már csak: mi köze Sebestyén és Puzsér uraknak ahhoz, hogy magánemberek, saját pénzükön, a saját szabadidejükben, a törvényeket betartva mit csinálnak?

Hogy vannak renitens vadászok? Vannak vadászbalesetek? Kétségtelen. Megint számok: nagyjából 3 millió lövést adnak le vadászok egy évben Magyarországon. Egyetlen baleset is sok, ez nem vitatható - de ez alapján nyugodt szívvel jelenthetjük ki: sokkal nagyobb veszélyben vagyunk, ha autóba szállunk. 

hírek Sebestyén Balázs Puzsér Róbert