Az elképzelés szerint úgy módosítank a vadászati törvényt, hogy az emberek életét veszélyeztető medvéket a környezetvédelmi minisztérium írásos engedélye nélkül is ki lehet majd lőni.

 

A jogszabály módosítását már a napokban be is nyújtották a bukaresti törvényhozásnak, amely sürgősségi eljárás keretében hoz majd döntés – írja a foter.ro. A tervezetben átírták a vadászat fogalmának meghatározását, hogy ne minősüljön zsákmányejtésnek az, ha az emberek életét, testi épségét vagy javait veszélyeztető vadat cserkésznek be és távolítanak el, feltéve, ha ezt szakemberek végzik el.

Az ártalmatlanítást humánus eszközökkel, a törvény által kötelezővé tett védelmi intézkedések tiszteletben tartásával végzi el a román csendőrség erre kiképzett egysége. A veszélyes nagyvadak megölését a védelmi, rendvédelmi és nemzetbiztonsági ügyekben illetékes szakemberek végzik a lakott övezetekben, külterületen pedig a vadászok és az erdőgazdálkodásért felelős illetékesek hatásköre beavatkozni – szerepel a törvénymódosításban.

Módosítanák a kárpótlási folyamatot is az áladozatok számára. Egyrészt az állam kifizeti a kórházi költségeket, halállal végződött támadás esetén a temetés költségeit. Az ideiglenesen munkaképtelenné vált áldozatoknak jövedelmet biztosít a felépülésig. Másrészt az áldozatok erkölcsi kártérítésre is jogosultak lesznek, melynek összegét annak függvényében állapítják meg, hogy az illető mennyi ideig vált képtelenné a munkára. Elhalálozás esetén az áldozat családja egy minimálbérnek megfelelő összeget kap egészen a nyugdíjkorhatárig.

A tervezet arra is kitér, hogy ha egy gépkocsivezető elüt egy közútra tévedő vadállatot, akkor az útkezelő kártérítést fizethet, de csak akkor, ha elmulasztotta kitenni a vadakra figyelmeztető táblát.