A “megzakkant vadász” által elkövetett emberölés apropóján írt az Index a fegyvertartás feltételeit boncolgató, címében erősen provokatív cikket. Némi pontosítás mindenképp szükséges a szöveghez.

 

Mindenek előtt: nem a vadász zakkan meg - ha megzakkan -, hanem az ember, aki bármilyen okból embertársára támad. Fogalmunk sincs, hány embert ölnek meg pékek vagy bélyeggyűjtők. Mert nincs statisztika az elkövetők foglalkozásáról vagy hobbijáról. Ugyanis amikor valaki féltékenységből, indulatból fegyvert ragad, az éppen nem a hivatását gyakorolja, avagy a hobbijának él. Nem a pékekre hoz szégyent, esetleg a bélyeggyűjtőkre.

Kivéve, ha vadász - legyen hivatásos vagy sportvadász. A vadász ugyanis - él a közvélekedésben, hála az ilyen típusú cikkeknek - fegyverrel kel és fekszik, gyakorta el is süti azt, és általában véve is: kedvét leli a gyilkolászásban.

Nem vitatjuk, hogy a fegyver veszélyes. Valóban az. Hogy mennyire, azt a vadászoknál aligha tudja jobban bármely civil. Azonban azt sugallni, hogy a társadalom veszélyben van, mert a vadászoknál fegyver van - több, mint aljasság.

(Érdekesség: a szóban forgó cikkben sem egy vadász szólal meg, hanem sportlövő. Egy lövészklubb tagja, aki arról nem beszél, hogy jelentősen szélesebb spektrumban férhet hozzá lővegyverhez, mint egy vadász. Utóbbi nem vásárolhat maroklőfegyvert - miért is tenné? –, ahogy nem lehet a birtokában félautomata gépkarabély sem, ellentétben a lövészklubbok tagjaival.)

Érdekes veszélyességi listát lehetne összeállítani a cikk logikája szerint az emberre veszélyes eszközökből. A “háztáji” gyilkosságok legnagyobb részét ugyanis puszta kézzel követik el, míg második helyen a konyhai eszközök szerepelnek - leginkább a konyhakés. Ha folytatnák a listázást, a vadászfegyverek méltatlanul hátra sorolódnának valódi veszélyességükhöz képest.

Legyen tiszta: aki ölni akar, nem azért teszi, mert pék, bélyeggyűjtő vagy épp vadász. És leginkább azzal fogja megtenni, ami a keze ügyébe kerül. (A nagy számok törvénye alapján bizton állíthatjuk: az elmúlt húsz évben ölt embert olyan, aki rendelkezett vadászvizsgával, akár lőfegyverrel is, mégsem azzal követte el szörnyű tettét.) Ökölből, késből és még ki tudja milyen szerszámból jelentősen több van és könnyebben hozzáférhető, mint a vadászpuska.

Embert ölni nem egyszerűen bűn - evolúciós tabu. Aki embert öl, megszegi a természettel és a társadalommal kötött megállapodását. (Ez még akkor is igaz, ha létezhetnek mentő körülmények: a katonák legtöbbje képtelen feldolgozni az ölés jelentette pszichés terhelést.) Nem vadász, pék vagy bélyeggyűjtő szei ezt, hanem egy ember, a másik emberrel.