hírek éjjellátó Bárándy PéterAz etikus vadászat végét emlegetik sokan vadászkörökben, amiért a parlament nemrég jóváhagyta az éjjellátó keresőtávcsövek általános használatát. A vadászkamara etikai bizottságának elnökét, Bárándy Pétert kérdeztük a módosításról.

 

– Van, aki merényletet emleget, más az etikus vadászat összeomlását látja abban, hogy az országgyűlés nemrég minden vadász számára engedélyezte az éjjellátó keresőtávcsövek használatát. Ön is így gondolja?

– Ez önmagában nem omlaszt össze semmit, hisz a vadászat idejére vonatkozó tilalmi szabályok, vagyis napnyugta után egy órával már a legtöbb vadfajra nem lehet vadászni, megmaradtak. Ha ezt betartjuk, akkor a vad éjszakai nyugalma biztosított.

Évekkel ezelőtt vitatkoztam erről egy vadász barátommal, akivel szemben én elleneztem az éjjellátó használatát, mert úgy vélem, a vadnak meg kell adni az esélyt, a nyugalmat. Erre visszakérdezett: akkor miért használok optikát, az sem az én szemem.

– Szemezgetünk a technika újításaiból. Volt idő, amikor a céltávcső számított olyan újdonságnak, mint ma az éjjellátó. Mi a különbség az optika és az éjjellátó között ilyen szempontból?

– Az optika pontosítja a célzást, ami a vadnak és vadásznak egyaránt érdeke, de nem von be idegen erőt, az elektronikát. Még mindig a saját szememmel nézek bele a céltávcsőbe, rajtam múlik, mennyire látok jól. Nem lépünk át egy dimenzióhatárt.

– Idegen erő bevonásáról beszélt, de a piros pontos irányzékot nem ellenzi senki. Pedig az is elektronika.

– Igaz, de azzal sem lépem át azt a pontot, hogy olyasmit látnék, amit amúgy nem. Tisztában vagyok azzal, hogy nincsenek éles határok, mindenki a saját érzései, meggyőződése alapján hozza meg a döntéseit. Természetesen az etikai bizottság elnökeként ragaszkodnom kell ahhoz, hogy ha a jogszabály lehetővé teszi az éjjellátó használatát, akkor az nem lehet etikai vétség. Ez a hivatalos véleményem.

– A magánvéleménye?

– Természetesen, de ez nem befolyásol bizottsági elnökként. Magánemberként ezentúl sem fogok éjjellátót használni.

– Van ilyen keresőtávcsöve?

– Van, ajándékba kaptam, de tíz éve nem volt a kezemben. És nem is lesz.