hírek ASP NébihNoha az országban jelen van az afrikai sertéspestis, a gócpontokon kívül eső vadászterületeken nem korlátozzák a novemberben és decemberben esedékes vaddisznóhajtásokat.

 

A Nébih nemzeti szakértő bizottsága csütörtökön egész napos ülésen tekintette át az ASP-helyzetet. A hivatal oldalára is felkerült, hogy szerdán, november 7-én Mátraszentimre környékén állapították meg a betegséget két, állománygyérítés közben kilőtt vaddisznóban. Információink szerint a bizottsági ülésen elhangzott, hogy Olaszliszkánál és Tarcalnál is találtak egy-egy, a betegség miatt elhullott vaddisznótetemet. Bár a gyarapodó esetszám aggodalomra ad okot, a fertőzés a jelek szerint még mindig kizárólag az ország északi részére jellemző.

Lapunk úgy tudja: a bizottsági ülésen elhangzott, hogy a fertőzés miatt leginkább veszélyeztetett területeken kívül mindenhol engedélyezik a vadásztársaságoknak a novemberben és decemberben esedékes vaddisznóhajtásokat. Lapunknak az ülést követően nyilatkozó szakemberek véleménye megoszlott e döntésről. Egy részük üdvözölte a lépést, mivel a hajtások megtartása kiemelten fontos a vadászatra jogosultak számára. Az ilyen társas vadászatok jelentős részét már most értékesítette a legtöbb társaság, így komoly kiesést jelentene számukra, ha mégsem tarthatnák meg azokat. Mások azonban arra hívták fel a figyelmet, hogy a gazdasági érdek győzedelmeskedett az állategészségügyi szempontok felett, mivel a hajtásokkal megmozgatják a disznóállományt, ez pedig a betegség elterjedéséhez vezethet.

A szakértő bizottság – egy, lapunkhoz eljuttatott beszámoló szerint – kiemelt figyelmet fordít az uniós szabályok betartására. Azonban az az általános vélekedés alakult ki a bizottságban, hogy az etetési korlátozás a fertőzött területeken – négyzetkilométerenként legfeljebb 10 kilogramm szemes takarmány szórható ki – nem szolgálja a megelőzést. A következő hetekben egy kisebb szakértői csoport igyekszik igazolni a magyar álláspontot, és meggyőzni igazáról az uniós intézményeket. A kialakult vélemény ellenére a korlátozás mindaddig hatályban marad, amíg az EU hivatalosan nem engedélyezi az ettől való eltérést.