Ezúttal a gazda már vasvillát ragadva próbálta elkergetni a medvét – fél sikerrel: bár a vad távozott, a megtámadott disznót is megölte. Bár a kilövési engedélyeket kiadták, lassan halad a gyérítés.

 

Hiába próbálta elkergetni a medvét vasvillával a gazda, nem tudta megakadályozni, hogy a vadállat megsebesítse és ezzel elpusztítsa az egyik disznóját – írja a legfrissebb támadásról a szekelyhon.ro oldal. A medve szerdára virradó éjszaka tört be a csíkszentgyörgyi gazdaságba, ahol az istállóba úgy jutott be, hogy felfeszítette oldalán a deszkákat.

"Attól tartunk, hogy vissza fog járni ez a medve, ez így nem mehet tovább, maholnap az lesz, hogy betör a házunkba is" – panaszkodtak a károsultak, akiknek csíkszentgyörgyi portájára tört be a medve. Mint mesélték, éjszaka arra ébredtek, hogy zajt csapnak az állatok, kiment a gazda az istállóba, és akkor vette észre, hogy a medve marcangolja az egyik disznót. Próbálta vasvillával elkergetni a medvét, de az nehezen engedte el az áldozatát, mire megtette, az már elpusztult. Az istállóban lévő másik disznó elmenekült, a falu másik felében találták meg. Reggel az állatorvosnak jelentették az esetet, majd kérést nyújtottak be vadkártérítésre a helyi polgármesteri hivatalhoz.

A szomszédban található gyümölcsösbe is bejárt a vadállat, nemrégiben pedig Menaságon is disznót ölt. Emberre is támadtak medvék az utóbbi időben, többek között Karcfalván és Csíkszentkirályon.

A hét elején két újabb medve kilövésére kértek engedélyt Maros megyében, miután a múlt héten két medvetámadás is történt. Görgényhodákon egy házaspárt saját portáján támadott meg a nagyvad, a Bala községhez tartozó Tokában pedig egy nőt sebesített meg olyan súlyosan, hogy amputálni kellett a bal lábát.

Sürgősségi munkacsoportot hívott össze Maros megye prefektusa, és a támadások helyszínein tájékozódott a medvehelyzetről. A környezetvédelmi igazgatóság vezetője, Dănuţ Ştefănescu azt mondta: Maros megyében az elmúlt évben százhat medve kilövését kérték a szaktárcától a vadásztársaságok által benyújtott jelentések alapján, amiből tizenötöt hagytak jóvá, és eddig négy vadat lőttek ki.

Görgényhodák környékén két medve kilövésére van engedély, és kérni fogják egy harmadik esetében is, amelyik most támadott a településen. Bala községben eddig csak a termést pusztította a medve, egy példány kilövésére van már engedély, de kérni fogják, hogy az emberre támadó nagyvadat is lőhessék ki.

„A vadásztársaságok képviselői megígérték, hogy figyelni fogják a két települést és környékét, valamint azokat a példányokat, amelyekre már van engedély, beszállítják. Csak azokról a medvékről beszélünk, amelyek veszélyesek az emberekre meg a termőföldekre, és amelyek esetében van már engedély” – hangsúlyozta az igazgató. A veszélyesnek ítélt medvék kilövésére adott engedély nem határidős, és a szakminisztérium nem kéri számon a vadásztársaságokat, hogy miért nem éltek az engedély adta lehetőséggel.