hírek barcogás időjárás

A tavasz közepébe betörő tél csak az embereket zavarja össze, az állatvilág ennél nagyobb csodákat is látott már.

 

Belereccsent egy pillanatra civilizált életünk az április közepén jött hirtelen télbe. Karambolok, áramszünetek, útra elszigetelt települések jellemzik a tavaszi hóvihart, amelynek nyomán a hegyekben 10, az ország középső tájain 5 centi hó is hullt pillanatok alatt.

A zavar azonban – állítja a szakember – nem ragályos.

– Úgy gondolom, hogy a vad sokkal rugalmasabb, mint amit mi beleképzelünk – mondta lapunknak Heltai Miklós, egyetemi docens, a gödöllői VadVilág Megőrzési Intézet igazgatóhelyettese. – A vadfajok évmilliók óta itt élnek, sokféle időjárást láttak már.

Az átfogóbb változás, amit az emberi aktivitás okozta globális klímaváltozás jelent már más kérdés a kutató szerint.

– Nem hiszem, hogy nagyon pontosan meg lehet jósolni: a klímaváltozás miként hat az élővilágra. Nyilván a szélsőségesen alkalmazkodni képes fajok viselkedését pontosabban meg lehet jósolni, mint a generalista fajokét – amilyenek a vadászható fajaink többsége. Utóbbiak alkalmazkodó képességét nem tudjuk felmérni. De azt látjuk, hogy ezek is olyan szinten képesek az ember által kialakított környezethez alkalmazkodni, hogy egyáltalán nem zárható ki: képesek lehetnek akár új klimatikus körülmények között is megélni.

hírek barcogás időjárás
Gödöllő, 2017. április 19.

Heltai szerint a tavaszi havazás az őzek szaporodási időszakát sem zavarja meg komolyabban.

– A nagyobb bakok már készen mutatják magukat készen, kint állnak. Éppen azért viselkednek így, hogy látszódjanak. Ebben az időben talán még jobban is lehet látszódni a havas háttér előtt. Persze nem esik jól nekik, hogy a hó eltakarja a táplálékot és a letörő ágak, fák is okozhatnak pillanatnyi riadalmat, de ennek hosszútávú hatásai nem hiszem, hogy lennének.