hírek vadászat Budakeszi Vadaspark Vadászati TanösvényInteraktív Vadászati Tanösvényen ismerkedhetnek meg az érdeklődők a Budakeszi Vadasparkban a vadászat nagyjaival, hagyományával, látásmódjával. A park igazgatója reméli: hozzájárulnak a vadászattal kapcsolatos előítéletek lebontásához. 

 

Vadászkürtök csendültek fel a Budakeszi Vadasparkban szombaton, amikor átadták a Vadászati Tanösvényt, amelynek célja, hogy a vadaspark látogatói interaktív módon ismerkedhessenek meg a hazai vadászkultúrával. A tanösvényen haladva egymáshoz hálózatszerűen kapcsolódó állomáson lehet találkozni a vadászat történetével, kulturális, művészeti vonatkozásaival, illetve a vadászkutyák speciális fajtáival.  

hírek vadászat Budakeszi Vadaspark Vadászati Tanösvény

A vadasparkban az elmúlt években már számos fejlesztés volt annak érdekében, hogy a „játszva tanulva” elv alapján, az erdővel kapcsolatos tudásanyagot átadhassák a látogatóknak.  A fejlesztési folyamatban először a Makk Kuckó játszóteret alakították ki, ami tematikusan mutatja be a mikrokozmoszt a gyerekeknek, majd az Erdészeti játszótér következett, amely szintén a kisebbeknek mutatja be az erdészek életét. Tavaly kezdődött el a Budakeszi Vadasparkban az interaktív táblák kihelyezésével egy tanösvény kialakítása, ami először a madárvilág bemutatását célozta. A most átadott, interaktív tanösvényen még egy vadászpuskát is kezébe vehet az érdeklődőv, aki meg akarja tanulni a pontos célzás technikáját. 

hírek vadászat Budakeszi Vadaspark Vadászati Tanösvény

Az ösvényen legelején híres magyar vadászok előtt tisztelgő domborműveken ismerkedhetnek meg a látogatók a vadászat múltjának nagyjaival. Embernyi falapokon olvashatnak például Fekte István íróról, aki egész életében hódolt a vadászat szeretetének, és Kittenberger Kálmán Afrika-kutatóról, az egyik leghíresebb magyar vadászról. 

hírek vadászat Budakeszi Vadaspark Vadászati Tanösvény

A tanösvényen az magyarországi erdők sokféleségét mutatják be a vadász perspektívájából. A séta alatt nemcsak a vadállományról, hanem a trófeák pontozását, szabályozását, besorolási módszertanát is megismerhetik a látogatók, illetve a vadászok fegyvereiről is megtudhatnak érdekességeket a sétálók. A színesen illusztrált táblákban gazdag tanösvényen meghallgathatóak különböző vadon élő állatok hangjai is. Mindeközben a látogatók a vadasparkban található őshonos, illetve más tájakról származó emlősök életterei mellett haladnak el.

A megnyitón Mészárosné Kiss Boglárka, a Budakeszi Vadaspark munkatársa elmondta, hogy a kiállítás igyekszik minden korosztály számára bemutatni a vadászat történelmét és elmagyarázni a vadászok szerepét a termeszét életében.

– Reméljük, hogy ez a tanösvény közelebb hozza majd a különböző világnézetű és a természethez különbözően viszonyuló embereket – mondta Bősz András, a Vadászati Kulturális Egyesület alelnöke, aki szerint a vadászat hagyományainak megismertetésével a nemvadászók számára is számos érdekességet kínálhat a most megnyílt kiállítás. Bősz hozzátette: az egyesület szakmai segítséget nyújtott a tanösvény kialakításában és reméli, hogy ezzel is a vadászokkal szembeni előítéleteket segítenek majd eloszlatni. Bősz hozzátette: a vadászatban rejlő kulturális értékek bemutatásával talán a vadászattól idegenkedő látogatókban a korábbitól eltérő kép alakul majd ki. 

hírek vadászat Budakeszi Vadaspark Vadászati Tanösvény

– Én erdész vagyok és vadászom. Az erdő az a természetes közegem – mondta Szabó Péter, a Budakeszi Vadaspark igazgatója lapunknak. Azt is elismerte: nem egyedül az ő fejéből pattant ki a Vadászati Tanösvény ötlete, kollégáival együttesen jutottak arra, hogy érdemes lenne a vadasparkban újabb fejlesztésekbe is belevágniuk.

– Nem a vad elejtésének folyamatáról szól tanösvény, az egész vadászkultúrát akarjuk bemutatni. Ugyanis a nem egy gyilkos, hanem ténylegesen a nemzet közös kultúrájának egy meghatározó szereplője – mondta a vadaspark igazgatója. – A vadászat végigkísérte a magyar kultúrát, ezáltal pedig kitörölhetetlenül a részévé is vált

hírek vadászat Budakeszi Vadaspark Vadászati Tanösvény

Szabó Péter azt is elmondta, hogy a tanösvény kialakítására Földművelésügyi Minisztériumtól összesen 3 millió forintnyi pályázati támogatást nyertek el az Örökerdő Alapítvánnyal közösen. A projektnek nincs még vége, további programpontok is kapcsolódnak majd hozzá, mint például egy mobil alkalmazás kifejlesztése. 

– A célunk, hogy fokozatosan nyissuk meg az embereket többek között a vadászkultúra felé is. De ugyanúgy feladatunk, hogy bemutassuk a rovarokat, a növények, az állatvilágot, illetve a környezetvédelemhez kapcsolódó szakmákat – mondta az igazgató. – Annak érdekében, hogy az emberekben mérséklődjön a vadászattal kapcsolatos előítélet, a mi feladatunk, hogy ismeretet, tudást adjunk át. A döntés ezek birtokában az embereknek kell meghozniuk.