hírek elefánt rapsic MianmarEgyre gyakrabban találnak Mianmar erdeiben megnyúzott elefánttetemeket: a WWF adatai szerint illegálisan krém készül az állatok bőréből.

 

A Természetvédelmi Világalap (WWF) keddi közleménye szerint csak idén húsz esetet észleltek, 2013 óta pedig már 110 elefánt esett ilyen vadorzás áldozatául – írja az MTI.

"Az állatok bőréből krémet készítenek, amely állítólag bőrbetegségek ellen hatásos. Ez egy hamis babona, ami egyre több elefántáldozatot hoz Mianmarban" - fejtette ki Georg Scattolin, a WW állatvédelemért és vadállatok ellen elkövetett bűnesetekért felelős szakértője. 

Az állatokat többnyire házilag készített, mérgezett nyilakkal kilövik, ennek hatására hosszú és kínokkal teli halált halnak. Az illegális vadászatnak kedvez, hogy az országban gyenge az ellenőrzés és nem elég elrettentőek a szankciók.

"A bűnesetek feltárásáért nagyon keveset tesznek. És ha a rendőrség végre elfog egy bűnözőt, annak ritkán kell komoly büntetésre számítania. Többségében legfeljebb 35 eurós (mintegy 10 ezer forintos) pénzbüntetést kell fizetnie" - hangoztatta Scattolin. 

Mivel Mianmarban már csak 2000 elefánt él, a WWF szerint a bőrük miatti illegális vadászat komoly veszélyt jelent az állatok túlélése szempontjából. Ha a vadorzás mértéke továbbra is így növekszik, Mianmar a következő 1-2 évben elveszítheti elefántjai nagy részét.